Οι ανεμβολίαστοι μπλοκάρουν το τείχος ανοσίας: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι ανεμβολίαστοι μπλοκάρουν το τείχος ανοσίας: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού σαρώνει την Ελλάδα, περίπου 3 εκατ. ανεμβολίαστοι ενήλικοι Έλληνες είτε αρνούνται είτε αναβάλουν τον εμβολιασμό τους και καθυστερούν αν δεν υπονομεύουν και ακυρώνουν το περίφημο τείχος ανοσίας. Ο πήχης έχει πλέον ανέβει στο 80% του πληθυσμού και που αν το είχαμε καταφέρει, θα δίναμε τέλος στο μαρτύριο των θανάτων και των διασωληνώσεων.

Έτσι, το πώς θα ξεκινήσει και θα κυλήσει το Φθινόπωρο, που θα ανοίξουν και τα σχολεία και οι δραστηριότητες θα επιστρέψουν "εντός", κρίνεται αβέβαιο και είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, διαπιστώθηκε μια ήπια προς το παρόν, αλλά ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων σε πολίτες άνω των 60 ετών.

 Ενώ οι γιατροί που παρεμβαίνουν στις τηλεοράσεις επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 Αυτό προκύπτει και στατιστικά αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gr αλλά και από τα όσα δήλωσε σήμερα Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, πάνω από 5.520.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 4.730.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος…

Σε κάθε περίπτωση πάντως η μερική ανοσία που έχει επιτευχθεί, μας έχει προστατεύσει από τα χειρότερα σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη, τουλάχιστον όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, δηλαδή τους θανάτους και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Αρνούνται να εμβολιαστούν
Αλλά η παρουσία αυτού του σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού που αρνείται ακόμα να εμβολιαστεί σίγουρα θα έχει επιπτώσεις πολύ σύντομα στις αντοχές του ΕΣΥ. Γιατί μπορεί σήμερα, στην καρδιά του καλοκαιριού, οι νέες μολύνσεις να αφορούν κυρίως νέους, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες εβδομάδες η εικόνα θα είναι διαφορετική και θα ακολουθήσουν οι μολύνσεις των πιο ηλικιωμένων. Όπως λένε χαρακτηριστικά ορισμένοι γιατροί στα δελτία ειδήσεων, οι νέοι θα επιστρέψουν με τη νόσο από τα νησιά και θα κολλήσουν την γιαγιά και τον παππού…

Και δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις, και σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιασμών, δεν είναι τα αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το 30% των πολιτών άνω των 80 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που μεταφράζεται σε 175.000 ανθρώπους. Αντίστοιχα ένα ποσοστό της τάξης του 20% στην ηλικία των 70-79 ετών δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 200.000 άτομα αυτής της κατηγορίας παραμένουν ευάλωτα στον ιό. Και δυστυχώς η πρόβλεψη είναι ότι το φθινόπωρο, όλοι ή σχεδόν όλοι θα κολλήσουν.

Η πιο ανησυχητική περίπτωση είναι η ομάδα των 50-59 ετών, που είναι και δραστήριοι οικονομικά και εδώ ειναι σχεδόν μισό εκατομμύριο οι ανεμβολίαστοι.

Απογοήτευση από τον εμβολιασμό των νέων
Εξαιρετικά απογοητευτικά είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων νέων ανθρώπων, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι 7 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν φύγει διακοπές ή αδιαφορούν. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι μολύνσεις των νέων σε ηλικία ανθρώπων θα ακολουθήσει ένα ντόμινο μολύνσεων σε εργασιακούς χώρους και στο οικογενειακό περιβάλλον.

thetoc