Βάσεις 2021: Ποιες σχολές αναμένεται να εκτοξευτούν

Βάσεις 2021: Ποιες σχολές αναμένεται να εκτοξευτούν

Άνοδος αναμένεται να καταγράψουν οι περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε συνδυασμό με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ. Κατώφλι εισαγωγής οι βαθμολογίες κοντά στα 8.000 μόρια.
 
Την προσεχή Παρασκευή, 9 Ιουλίου, αναμένεται από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ανακοίνωση θα γίνει, για πρώτη φορά φέτος, και με sms στα κινητά τηλέφωνα, ωστόσο θα τρέξουν παράλληλα και οι «κλασσικές» μέθοδοι ανακοίνωσης βαθμολογιών, όπως η ανάρτηση στα σχολεία και μέσω της εφαρμογής του results.it.minedu.gov.gr.

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων σε συνάρτηση με τη σχετικά μικρή δυσκολία των θεμάτων και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δείχνουν ανοδική πορεία των βάσεων.

 
Άνοδος στις περιζήτητες σχολές
Κύριο χαρακτηριστικό στις βάσις εισαγωγής θα είναι η άνοδος στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και τις αντίστοιχες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν σχολές κυρίως στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. «Κατώφλι» σε κάθε περίπτωση λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα είναι βαθμολογίες κοντά στα 8.000 μόρια.

Ένα ακόμα στοιχείο της χρονιάς αυτής, είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο, καθώς δεν αναμένεται να «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Αναμένονται πάντως οι βαθμολογίες και των ειδικών μαθημάτων περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου οι υποψήφιοι να καταθέσουν μηχανογραφικό.

 Ακόμα μία φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι εφέτος μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν και τμήματα των ΙΕΚ σε περίπτωση που επιθυμούν.

Μέχρι χθες ήταν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα για sms
Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία όπου οι υποψήφιοι μπορούσαν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης δημόσιας διοίκησης gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν μέσω γραπτού μηνύματος sms για τη βαθμολογία τους, αλλά και για τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους.

Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, όταν βγήκε στον διαδικτυακό «αέρα» η σχετική εφαρμογή, έχουν εγγραφεί περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους, που θέλουν να ενημερωθούν από το κινητό.

Αποτελέσματα στο results.it.minedu.gov.gr και στις σχολικές μονάδες
Η πλατφόρμα ενημέρωσης μέσω sms στο κινητό τηλέφωνο λειτουργεί ανεξάρτητα από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες, η οποία θα πραγματοποιηθεί και φέτος κανονικά, αλλά και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr από όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματά τους κι από το Σχολείο που έδωσαν εξετάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, την Παρασκευή (9/7) το πρωί, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε., αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, θα πρέπει να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν τα αποκόμματα των τετραδίων και τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων.

Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Στη συνέχεια οι (υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες μόνο τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν μόνο τους κωδικούς και τους βαθμούς των υποψηφίων.

eidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα