Κορονοϊός: Τι ανησυχεί τους ειδικούς παρότι υποχωρούν οι επιδημιολογικοί δείκτες

Όλο και πιο κοντά στην «κανονικότητα»… βαδίζει η χώρα μας με τους επιδημιολογικούς δείκτες να παρουσιάζουν συνεχόμενη αποκλιμάκωση.

Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών, έρχεται η αφαίρεση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε μερικές εβδομάδες τη στιγμή που τα νοσοκομεία παίρνουν μεγάλη «ανάσα» με τους διασωληνωμένους να έχουν πέσει κάτω από τους 300 και να οδηγούνται σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση τον επόμενο μήνα, κάτω από 100 σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα.
 
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό ασθενείς ανέρχονταν έως χθες σε 296, τη στιγμή που τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 248, με αριθμούς «έκπληξη» όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφηκαν … 21 περιστατικά. Ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 68 ασθενείς. Το σύνολο των νοσηλευόμενων σε όλες τις κλίνες, τόσο απλές όσο και ειδικές, έχει συρρικνωθεί στους 1060. Η μείωση των δεικτών οφείλεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα φέρει το επιθυμητό τείχος της συλλογικής ανοσίας, δηλαδή περίπου 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας έχει ως αποτέλεσμα την άρση των μέτρων. Από το Σάββατο αυξήθηκε το επιτρεπόμενο όριο πελατών σε καταστήματα λιανεμπορίου, άνοιξαν παιδότοποι, λούνα πάρκ, υπηρεσίες ευεξίας και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να αθλούνται στα γυμναστήρια χωρίς να φορούν μάσκα. Από την 1η Ιουλίου, παύει να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, ανοίγουν οι κινηματογράφοι 12μηνης λειτουργίας και αυξάνεται το όριο καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι σε 300 άτομα σε σχέση με 100 που ισχύει σήμερα. 

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, έρχεται και η ώρα της μάσκας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι μάσκες θα αφαιρεθούν στους εξωτερικούς χώρους, όπως επεσήμανε (ΣΚΑΪ 100,3) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η σύσταση αυτή θα αφορά σε όλους τους πολίτες.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο θα έρθει και είναι δυνατόν να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα, η αγωνία των ειδικών εστιάζεται στη μετάλλαξη Δέλτα (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία) καθώς όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία το μεταλλαγμένο στέλεχος ενδεχομένως «ξεγλιστρά» από τα εμβόλια. Στην Ευρώπη η μετάλλαξη κερδίζει συνεχώς «έδαφος».

Στη Βρετανία ηχεί το… καμπανάκι ενός επόμενου επιδημικού κύματος την ώρα που το μεταλλαγμένο στέλεχος τείνει να κυριαρχήσει σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία. Η συγκεκριμένη παραλλαγή στην Ελλάδα μετρά 11 περιστατικά, με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης των μεταλλάξεων.

Ο κ. Αρκουμανέας στην ίδια συνέντευξη που έδωσε διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση παγκοσμίως γίνεται για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι η πιο μεταδοτική, υπογραμμίζοντας πάντως πώς με μια δόση του εμβολίου η κάλυψη είναι έως και 35% ενώ με δυο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 η κάλυψη ανέρχεται στο 90%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα