Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και τις εξελίξεις με την AstraZeneca μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο ίδιος είπε πως δεν θεωρεί τον εαυτό του ειδικό να απαντήσει για τις αποφάσεις σχετικά με το σκεύασμα.

«Πρόκειται για κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ. Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Τι είπε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως», τόνισε στον ΑΝΤ1 για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και είπε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Σχολιάζοντας πως σε όποιες αποφάσεις, «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα», τόνισε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις».

Σχετικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα». «Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».


Θα λυθεί το πρόβλημα με τα self test
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την διάθεση των self test στα φαρμακεία, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους».

Χαρακτήρισε «παροδικά τα προβλήματα» με τη διάθεση των self test και είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα