Πανελλαδικές 2021: Bατά τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας

Πανελλαδικές 2021: Bατά τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας

Bατά και χωρίς ιδιαίτερες παγίδες για τους διαβασμένους χαρακτηρίζονται τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας που «έπεσαν» κατά τη πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

 Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το κείμενο του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» αλλά και απόσπασμα από τον ημερήσιο Τύπο με τίτλ «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».

«Η κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων για το μέλλον, οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα και η ανάδυση σοβαρών παγκόσμιων απειλών ύψωσαν μαύρο τείχος στο αύριο, δίνοντας θέση μόνο στα ατομικά οράματα, συρρίκνωσαν όλες τις προσδοκίες στο τώρα. Όμως, η τελευταία κρίση κατάφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στο παρόν και στη λατρεία του, θυμίζοντας ότι το μέλλον νοηματοδοτεί κάθε μας πράξη, η απαλοιφή του σημαίνει και απαλοιφή όλης της παρελθούσας ανθρώπινης εμπειρίας» αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.

Οι διαγωνιζόμενοι εξάλλου κλήθηκαν να σχολιάσουν με ποια εφόδια πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και πώς θα μπορούσαν οι νέοι να βελτιώσουν τον κόσμο.

 «Βατά» χαρακτηρίζει τα θέματα ο ΟΕΦΕ, τονίζοντας ότι οι ασκήσεις είναι σχετικά εύκολες. «Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο», σχολίασε ο ΟΕΦΕ.

Δείτε Απαντήσεις και σχόλια για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Βίντεο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα