Πανελλήνιες 2021, Νεοελληνική Γλώσσα, Έκθεση: Θέματα και απαντήσεις

Πανελλήνιες 2021, Νεοελληνική Γλώσσα, Έκθεση: Θέματα και απαντήσεις

Το πρώτο μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία - Έκθεση για τα ΓΕΛ και την Τρίτη (15/6) τα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ..

Κατά τα παραπάνω, λοιπόν, οι μαθητές θα μάθουν το θέμα της Έκθεσης στις 08.30, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους, αυτό θα γίνει γνωστό στις 10.00.

Πρώτοι ξεκινούν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και θα ακολουθήσουν με το ίδιο μάθημα την Τρίτη οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων. Βασικός όρος για την προσέλευση των υποψηφίων και των καθηγητών στα εξεταστικά κέντρα είναι η ύπαρξη αρνητικού self test για τον κορονοϊό.

Με βάση τις οδηγίες, το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών (ΓΕΛ) και επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) έπρεπε να έχει ήδη γίνει την Πέμπτη 10/6, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και την Κυριακή 13/6. Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα γίνει την Παρασκευή 18/6, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από Παρασκευή 18/6 έως Δευτέρα 21/6. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19/6, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19/6 έως την Τρίτη 22/6.

Υποψήφιοι και προσωπικό πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Εάν κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο βρεθεί θετικός στον κορονοϊό, ο υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές ύστερα από αρνητικό PCR ή rapid test. Εάν κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test) από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κατόπιν θετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών, ανακοινώθηκε η έναρξη εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων/μαθημάτων όλων των προγραμμάτων σπουδών ΑΕΙ και των κολεγίων με τα μέτρα προστασίας που ισχύουν μέχρι σήμερα. Ανακοινώθηκε η διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και επίδειξη αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ που έχει διενεργηθεί έως και 24 ώρες πριν από το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν από το πρώτο μάθημα κάθε εβδομάδας.

«Έχω άγχος αλλά είναι διαχειρίσιμο. Το περισσότερο άγχος το έχουν τα παιδιά. Εμείς το περνάμε έμμεσα. Η μεγάλη μου κόρη το έχει περάσει και κάνουμε κερκίδα. Εγώ είμαι νομικός, και έχω μπει στην εκπαίδευση εδώ και 18 χρόνια», είπε στην κάμερα του MEGA η κυρία Μοτάκη μητέρα υποψήφιας.