Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση

Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση

Το πότε θα δοθεί το πράσινο φώς, για να πέσουν και τα τελευταία αναχώματα προς την ελευθερία, είναι το θέμα που απασχολεί την  Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής, θεωρούν ότι είναι πρόωρο να αλλάξει αυτή την εβδομάδα, ο οδικός χάρτης της εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος, το ένα είναι η μουσική σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, υπάρχει πρέπει να πούμε πίεση και από στελέχη της κυβέρνησης να ξεκινήσει ωστόσο  οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί θεωρούν ότι θα επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο ,σε αυτούς τους χώρους.

 To άλλο θέμα είναι η άρση της  απαγόρευσης της  κυκλοφορίας το βράδυ από τις 00:30 έως τις 05:00 ,με δεδομένο ότι έχει ανοίξει και η τουριστική περίοδος και είναι δύσκολο να περιοριστούν οι τουρίστες.  Ο αριθμός των ατόμων σε γάμους και βαφτίσια είναι ένα ακόμα ζήτημα που εκκρεμεί.

Αυτό το οποίο αποφασίζεται σήμερα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στα γυμναστήρια τα οποία ανοίγουν την Δευτέρα 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται στο γυμναστήριο να υπάρχει, όριο ένα άτομο ανά 10 τ.μ., οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να πραγματοποιούν δύο self test την εβδομάδα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υποβάλλονται και οι πελάτες σε self test, προκειμένου να προσέλθουν στον χώρο του γυμναστηρίου.

Η νιγηριανή μετάλλαξη 

Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η αύξηση των περιστατικών της Νιγηριανής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Το ποσοστό της συγκεκριμένης μετάλλαξης ανέρχεται στο 9,15% του συνόλου των μεταλλαγμένων στελεχών, έναντι  του 6% την περασμένη εβδομάδα.

Τα περισσότερα περιστατικά είναι στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας ωστόσο έχει ξεκινήσει η διασπορά  του και στην περιφέρεια.

Το Β.1..318, όπως ονομάζεται ανησυχεί γιατί περιλαμβάνει μεταλλαγμένα στελέχη από το Βραζιλιάνικο και το Αφρικανικό στέλεχος που έχουν ανθεκτικότητα τόσο στον εμβολιασμό όσο και στη φυσική ανοσία.

Το θετικό είναι ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να βελτιώνονται. Σταθεροποίηση της διασποράς  του ιού ,με τάσεις μείωσης παρατηρείται σε πολλές περιοχές ,μεταξύ των οποίων και η Αττική  ο  ημερήσιες εισαγωγές είναι σταθερά κάτω από 300,  κατά 14% μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι ωστόσο σχετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων εξακολουθεί να καταγράφεται σε Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία Ηράκλειο και Χανιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα