AstraZeneca: Τη συνέχιση της χορήγησής του συνέστησε η Επιτροπή Εμβολιασμών. 1500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ

AstraZeneca: Τη συνέχιση της χορήγησής του συνέστησε η Επιτροπή Εμβολιασμών. 1500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ

Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί ως έχουν με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Την ίδια στιγμή 5 άνθρωποι νοσηλεύονται με περιστατικά θρομβώσεων ύστερα από τον εμβολιασμό τους, ενώ όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας, «είναι διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια».
Πέντε περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Τέσσερα αφορούν σε γυναίκες και ένα σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Χθες συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνιστά κανονικά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Τα περιστατικά θρομβώσεων προκάλεσαν ανησυχία, καθώς σημειώθηκαν ακυρώσεις της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι πέντε πολίτες που έλαβαν το σκεύασμα της AstraZeneca εκδήλωσαν -ανάμεσα στην 6η και 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους- θρόμβους στο αίμα και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα και εάν σχετίζονται με γονιδιακές ιδιαιτερότητες, δήλωσε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από το Σάββατο 29 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση όλων των εμβολίων στις ηλικίες 30 έως 34 ετών.

Ώρες αγωνίας ζει η οικογένεια της 34χρονης από τον Πύργο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Τζάνειο.

Το βράδυ της Τετάρτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Ζαχάρω στο Νοσοκομείο του Πύργου, με συμπτώματα αιμορραγικού εγκαφαλικού. Οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή της, ωστόσο η σοβαρότητα του περιστατικού ήταν τέτοια που αποφασίστηκε να διακομιστεί άμεσα στην Αθήνα.

Η 34χρονη γυναίκα,υπέστη αιμορραγικό εγκεφαλικό, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο νοσοκομείο του Ρίο 37χρονος από την Κεφαλονιά – Είχε κάνει το Johnson & Johnson
Στο Γενικό Πανεπιστήμιο Πατρών του Ρίο διακομίσθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ένας 36χρονος, ο οποίος λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασε συμπτώματα θρόμβωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 37χρονος πριν από περίπου 10 ημέρες είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ ερευνάται αν η επιπλοκή που παρουσίασε σχετίζεται με το εμβόλιο.

1500 κίτρινες κάρτες κατατέθηκαν στον ΕΟΦ
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με προβλήματα θρόμβωσης 4 γυναίκες και ένας άνδρας, ενώ σήμερα μάλιστα συμπληρώθηκαν 1500 κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ για τα εμβόλια.

Η κίτρινη κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και των εμβολίων.

Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα