Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Η Εικόνα της καταστροφής από δορυφόρο

Φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Η Εικόνα της καταστροφής από δορυφόρο

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι, κοντά στα Μέγαρα, έπειτα από αναζωπύρωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Χαρδαλιάς: Σε ύφεση η πυρκαγιά, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί
Σε δηλώσεις του από τα Παπαγιαννέικα, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είπε, «έχουμε διάφορα μέτωπα, τα έχουμε μαζέψει, όμως το ανάγλυφο δεν βοηθάει».

Ο ίδιος τόνισε πως η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς πάντως να έχει οριοθετηθεί, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «όλα θα πάνε καλά».

Στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα
Ο κ. Χαρδαλιάς το πρωί είχε σημειώσει ότι, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της νύκτας που πέρασε οι δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας μέτωπα στις Αιγειρούσες – Ντουράκος, στην Ιερά Μονή Άη Γιάννη και στο Χάνι Δερβενίου, με τις ριπές του ανέμου να φθάνουν και τα 8 μποφόρ.

Όσον αφορά εκκενώσεις οικισμών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

 Σχετικά με ζημιές σε σπίτια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών.

 Τέλος, σχετικά με το 112 και γιατί δεν λειτούργησε κατά το πρώτο βράδυ, ο υφυπουργός επεσήμανε πως «είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την πρώτη νύκτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί. Δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Η καταστροφή αποτυπωμένη από δορυφόρο
Το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και κατακαίει δάσος και καλλιέργειες στα Γεράνεια και την περιοχή των Μεγάρων αποτύπωσε ευρωπαϊκός δορυφόρος. Την εικόνα έδωσε στη δημοσιότητα το meteo.gr του Αστεροσκοπείου της Αθήνας

Το πρωί της Πέμπτης 20/05 ένας εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης 19/05.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Αναμένεται και μια νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα