Φωτιά σε Κορινθία: Αναζωπύρωσεις και διάσπαρτες εστίες - Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Φωτιά σε Κορινθία: Αναζωπύρωσεις και διάσπαρτες εστίες - Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες. Αυτή την ώρα έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα

Την τελευταία ώρα παρατηρείται αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκενέας στα Μέγαρα. Γι' αυτό δόθηκε εντολή και σε επίγεια και σε εναέρια μέσα να μπορέσουν να φτάσουν και να σβήσουν τις φλόγες . Υπάρχουν διαστήματα όπου αυξάνεται η ένταση των ανέμων με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες σε Αιγειρούσες, Πευκενέα, Παρασκευά, Χάνι Δερβένι και εκεί επιχειρούν οι δυνάμεις. Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι ενώ ανά διαστήματα παρατηρούνται ισχυρές ριπές. Όσον αφορά στα εναέρια μέσα, επιχειρούν εκ περιτροπής 8 καναντέρ, 10 αεροσκάφη πεζετέλ και τρία ελικόπτερα, το ένα από τα οποία είναι συντονιστικό.

 Αναζωπυρώσεις όμως και ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και στα Γεράνεια όρη, σε σημεία ωστόσο όπου δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις, αλλά μπορούν να επιχειρήσουν μόνο τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, ώστε να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού και οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη τη στιγμή αυτή να μην περάσουν τα Γεράνεια όρη και να κατευθυνθούν προς την ανατολική πλευρά.

Μια ακόμη -τη δεύτερη κατά σειρά- εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, του Αλεποχωρίου και των υπόλοιπων περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, καθώς η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη.

Οικίες στην περιοχή Πευκενέας έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ άλλες έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Υπήρξαν και επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές και ζημιές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ένα οινοποιείο καταστράφηκε, καλλιέργειες, ελαιόδεντρα και αμπέλια έχουν καεί στην περιοχή αυτή, ενώ στο σημεία υπάρχουν και συνεργεία του ΔΕΔΗΕ.

Είναι δεδομένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, πως θα χρειαστούν πάρα πολλές ώρες για να μπορέσει να ελεγχθεί όχι μόνο το μέτωπο του Πευκενέα αλλά και τα υπόλοιπα. Θα παραμείνουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες στην περιοχή σε μια προσπάθεια να οριοθετήσουν τα δεκάδες πύρινα μέτωπα και να θέσουν εν τέλει και υπό έλεγχο αυτήν την πυρκαγιά.

Στην περιοχή Μάζι στο Αλεποχώρι, είναι πολλά τα σπίτια που υπέστησαν ολική καταστροφή. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς κυρίως μέσα σε χαράδρες εκεί που είναι δύσκολο να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα. 

Μέχρι το βράδυ η πυρκαγιά θα έχει οριοθετηθεί

Μέχρι το βράδυ η πυρκαγιά θα έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και γρήγορα πήρε διαστάσεις καίγοντας πάνω από 40.000 στρέμματα.

O αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν καθώς δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες.

Σημείωσε ότι για τη φωτιά το λόγο έχει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Χαρδαλιάς: Πάνω από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και αναφέρθηκε στα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν αυτή την ώρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται. Παράλληλα, υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες, όπως επιβεβαίωσε, με την καταγραφή των ζημιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δύσκολη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα, όπως είπε. «Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες».

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα».

Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε ακόμα για τις επιχειρήσεις εκκένωσης αλλά και την ενεργοποίηση του 112 σε τοπικό χαρακτήρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε χρησιμοποιείται και αν χρησιμοποιείται σωστά το 112, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης αλλά ένας τρόπος με τον οποίο ειδοποιούνται οι πολίτες σε ακραίες συνθήκες και καταστάσεις.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα