Τέλος το lockdown. Τι αλλάζει στη ζωή μας; Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ

Τέλος το lockdown. Τι αλλάζει στη ζωή μας; Δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ

Ξεκινά από σήμερα η επιστροφή στην κανονικότητα καθώς τερματίζεται η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και η υποχρέωση αποστολής sms. Το ωράριο κυκλοφορίας διευρύνεται μέχρι τις 12.30 το βράδυ, ενώ και οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα είναι πλέον προσβάσιμοι όταν θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. Στις 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Παρελθόν αποτελεί από σήμερα το σκληρό lockdown, καθώς η πλειονότητα των περιορισμών αίρονται, με τη ζωή μας να επιστρέφει – όσο το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες – στην κανονικότητα.

Τι αλλάζει από σήμερα

Τα sms, που μπήκαν αρχικά στη ζωή μας το Μάρτιο του 2020 για τις μετακινήσεις και στη συνέχεια για το λιανεμπόριο, καταργούνται. Παράλληλα, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά με κανόνες και μέτρα προστασίας.

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας, καθώς πλέον διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ.

Παρελθόν εφεξής αποτελεί για το λιανεμπόριο το click away και το click in shop. Οι καταναλωτές θα μπορούν να προσέρχονται στα καταστήματα ελεύθερα, τηρώντας ωστόσο τους κανόνες αυτοπροστασίας.

Το ημερολόγιο της επανεκκίνησης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης:

Αύριο ανοίγουν Καζίνο και γραφεία συνοικεσίων. 31 Μαΐου: Γυμναστήρια – Υπηρεσίες Ευεξίας – Catering – Χώροι δεξιώσεων.

Οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργήσουν όταν το 50% του πληθυσμού εμβολιαστεί, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα στην εστίαση δεν θα υπάρχει μουσική.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν ανοιχτά θέατρα και θερινοί κινηματογράφοι.

Διόδια

Παρότι, σήμερα, είναι η πρώτη μέρα που απελευθερώθηκαν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, δεν έχει κίνηση στα διόδια, λόγω του ότι είναι εργάσιμη μέρα.

Όμως, από την Τροχαία, εκτιμούν ότι τόσο το απόγευμα της Παρασκευής όσο και τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί το κύμα των εκδρομέων.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται, αλλά και εκείνα που εξακολουθούν να ισχύουν. Τα μέτρα που περιγράφοονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που φέρει τίτλο «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτεια» έχουν ισχύ από σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου έως τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6 π.μ. Μεταξύ άλλων αναλύονται όλα τα μέτρα για την επαναλειτουργία της εστίασης, των σχολείων, των δικαστηρίων, του λιανεμπορίου, αλλά και οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εκείνες του Δημοσίου κ.α. Διευκρινίσεις δίνονται και για τις μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα, αλλά και για το πόσα άτομα επιτρέπονται μέσα σε αυτοκίνητα και ταξί. Όπως αναφέρει το ΦΕΚ μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα.


Απαγόρευση κυκλοφορίας

 
Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή θα ισχύει μεταξύ 00.30 με 5 π.μ. και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους, περιοριστικά αναφερόμενους, λόγους:


α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και

γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Για τη μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).

Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα