Πελώνη: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Πελώνη: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά

Η κυρία Πελώνη τόνισε ότι επιτρέπονται -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενώ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί κανείς με βρεθεί σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά. 

Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Να σημειωθεί ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη.

Επίσης η κυρία Πελώνη τόνισε ότι επιτρέπονται -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενώ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Πιο αναλυτικά η κυρία Πελώνη υπογράμμισε:

Για τις προοπτικές της οικονομίας: Η Κυβέρνηση -με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Ειδικών- προχωρά στο σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.  Μπορούμε, μάλιστα, να είμαστε βέβαιοι πως καθώς θα υποχωρεί  η παγκόσμια καταιγίδα  και θα προχωρούμε στη νέα κανονικότητα, θα ξεκινά για τη χώρα μας μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και συλλογικής ανάτασης της κοινωνίας. 

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις  της, προβλέπει  για την Ελλάδα, ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022.


Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση,  και να στηρίξουν αποτελεσματικά την απασχόληση.  

Προεξοφλεί ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προώθηση  των έργων που προβλέπονται σ΄αυτό.

Επισημαίνει ακόμη τη συμβολή που θα έχει το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού και υπογραμμίζει πως  όσο προχωρά η επιχείρηση εμβολιασμού  και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων τόσο θα αυξάνεται ιδιωτική κατανάλωσης.

Για τους εμβολιασμούς: Ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, αλλά και για την εκπομπή θετικού μηνύματος της χώρας μας ως ασφαλούς προορισμού είναι η συνεχής επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 4 εκατ. εμβολιασμοί. Έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2.610.000 πολίτες  με μια δόση, και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 1.390.000.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως το τέλος Μαΐου. Για τα  υπόλοιπα 19 μεγαλύτερα νησιά μας -με εξαίρεση την Κρήτη- μπαίνει σε εφαρμογή η επιχείρηση  «Γαλάζια Ελευθερία» με στόχο τον εμβολιασμό όλων των μονίμων κατοίκων τους  ηλικίας 18 και άνω, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στη μάχη για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, μπαίνουν νέα εμβολιαστικά κέντρα του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, ενώ ουσιαστική είναι η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η στήριξη από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σημειώνεται ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει  η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας  των ηλικιακών ομάδων 30 - 44 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα των 40-44 και θα ακολουθήσουν διαδοχικά οι ομάδες των 35-39 και  30-34.

Εντός του Ιουνίου -εφόσον επιβεβαιωθούν από τις εταιρίες οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων - εκτιμάται ότι  θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες 25-29 και 18-24.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα