Ανοίγουν παραλίες, μουσεία, βρεφονηπιακοί, θερινά σινεμά, συναυλίες. Τα νέα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα

Ανοίγουν παραλίες, μουσεία, βρεφονηπιακοί, θερινά σινεμά, συναυλίες. Τα νέα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση στις 18: 00 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, θα ανακοινώνει τα νέα μέτρα για την επιστροφή στην κανονικότητα και την άρση του  lockdown, μετά την εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Καμπανάκι για Αττική και κεντρική Μακεδονία.

 Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανάλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για την χώρα μας, λέγοντας πως δεν έχουμε ακόμα εικόνα για το τι… συνέβη το Πάσχα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Αττική και κεντρική Μακεδονία.

 Στις 391 ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, δείκτης που παρουσιάζει μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ίδια τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, ενώ τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν για φαινόμενα χαλάρωσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, καθώς η προστασία από το εμβόλιο δεν ξεκινά με το… τσίμπημα, αλλά αρκετές ημέρες μετά.

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

«Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου»
«Κύριο μέλημά μας η προστασία των ανθρώπινων ζωών» συμπλήρωσε και συνέχισε: «Αυτό φαίνεται κι από τις σημερινές εισηγήσεις μας που θα ανακοινωθούν από τον υπουργό. Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της χώρας μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ειδική μνεία στην περίπτωση της Ινδίας και απευθύνοντας μήνυμα σε όλους, ειδικά στους νέους, για να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Τα νέα μέτρα Χαρδαλιά
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς που ανακοίνωσε:

Από αύριο, Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν ξανά οι οργανωμένες παραλίες.

Από 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Την Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με βεβαίωση αρνητικού self test για μαθητές, καθηγητές και εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.

10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Επίσης 10 Μαΐου ανοίγουν τα διοικητικά δικαστήρια και επανεκκινούν ορισμένες διαδικασίες σε ποινικά και πολιτικά δικαστήρια.

Από 17 Μαΐου επαννεκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος της πιστοποίησης απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Το χρονοδιάγραμμα νέων ανοιγμάτων 

Τα  μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου με βάση το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο

Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου.

Αφορά μόνο καθήμενους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα ωδεία επαναλειτουργούν με αναλογία 1 προς 1 από τις 17 Μαΐου

Οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν στις 17 Μαΐου, προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τέλος, όπως είπε, πάρθηκαν αποφάσεις για τον αθλητισμό, την εστίαση που θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.  

Οι νέες περιοχές στο βαθύ κόκκινο
Τις νέες περιοχές που εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, την Παρασκευή 7 Μάϊου.

 Πρόκειται για:

τον δήμο Βισαλτίας της ΠΕ Σερρών
τον δήμο Μεσολογγίου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
Ακόμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε καθολικό lockdown, αντίστοιχο με αυτό της Καλύμνου μπαίνει από το πρωί του Σαββάτου (08/05) και ο οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας, του Δήμου Ορεστιάδος.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, στην Κάλυμνο, όπου βρίσκεται ήδη σε ισχύ γενικό lockodwn, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν: η Περιφέρεια Αττική (εκτός από τους Δήμους Αγκριστρίου, Ύδρα, Κυθήρων και Σπετσών ), οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Θάσου, Καβάλας, Λέσβου, ο δήμος Φαιστού στην Π.Ε. Ηρακλείου, οι δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Π.Ε. Σερρών, ο δήμος Καστοριάς, ο δήμος Ξάνθης, οι δήμοι Μαρωνείας, Σαπών και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης και ο δήμος Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας.

Λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα κατέβουν επίπεδο, να βγουν από το «βαθύ κόκκινο» και να ενταχθούν στο «κόκκινο» από τη Δευτέρα οι εξής περιοχές:

η Π.Ε. Χαλκιδικής, ο δήμος Διδυμοτείχου, οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας, ο δήμος Σιντικής της Π.Ε. Σερρών, ο δήμος Ορεστίδας της Π.Ε. Καστοριάς, ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων της Π.Ε. Ευβοίας, οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Π.Ε. Αχαΐας, ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε. Ηλείας, οι δήμοι Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας, Βόρειας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας. Επίσης, κατεβαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» οι δήμοι Λουτρακίου, Αγίων Θεοδώρων, Βέλου-Βόχας, και Νεμέας της Π.Ε. Κορινθίας, οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Π.Ε. Ρεθύμνου, καθώς και οι δήμοι Χανίων και Κισάμου της Π.Ε. Χανίων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα