Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self-test στα σχολεία - Η απάντηση της Κεραμέως

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self-test στα σχολεία - Η απάντηση της Κεραμέως

Αρνητές των self-test (τρεις εκπαιδευτικοί δύο δικηγόροι κι ένας ιερέας) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας το άμεσο πάγωμα κι εν συνεχεία την ακύρωση του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο και αντισυγμαγματικό να υποχρεώνονται οι μαθητές και οι δάσκαλοι-καθηγητές τους σε self test 2 φορές την εβδομάδα.

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν την ακύρωση της από 10.4.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης ( ΚΥΑ) βάση της οποίας οι μαθητές που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ δεν γίνονται δεκτοί στα σχολεία και λαμβάνουν απουσίες.

Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, οι υποχρεωτική διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών ενώ ισχυρίζονται ότι η ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς προ του διαγνωστικού τεστ δεν ζητείται η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις.

Κατά τους προσφεύγοντες, η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασία από τα ίδια τα παιδιά, παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική. 

Τέλος, αναφέρουν ότι η διενέργεια διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, επικαλούμενοι προς τούτο το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης», και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν αυτό διενεργείται από ανήλικο, ιδίως όταν είναι κάτω των 13 ετών. Η απαγόρευση δε εισόδου στα σχολεία όσων δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο, υποστηρίζουν πως προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.

Κεραμέως: Έχουν την στήριξη του Υπουργείου εκπαιδευτικοί που μηνύονται για τα self test

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μιας μειοψηφίας στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ, η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως: «τα self test εντάσσονται στα εργαλεία που έχουμε για να προστατέψουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο. Τα τεστ ξεκίνησαν από τα Λύκεια και επεκτάθηκε το μέτρο σε πολλούς άλλους κλάδους».

«Το μέτρο εφαρμόστηκε αποτελεσματικά στα Λύκεια», υπογράμμισε η Υπουργός ευχαριστώντας τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την τήρηση των μέτρων προστασίας κάνοντας μεμονωμένη αναφορά στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που όπως τόνισε «δέχθηκαν πιέσεις από γονείς».

«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των διευθυντών μας, των εκπαιδευτικών μας, προκειμένου, τυχόν δικαστικές δαπάνες να καλύπονται, δαπάνες για την υπεράσπιση των καθηκόντων τους. Έχουν την στήριξη του Υπουργείου, για τυχόν δαπάνες».

Σημείωσε ότι μιλάμε για «εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά, πολύ λίγοτερα από όταν είχαμε τους αρνητές της μάσκας».

«Είμαστε δίπλα σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Είμαστε ευτυχείς που τα σχολεία μας ανοίγουν επιτέλους. Κι ανοίγουν με ενισχυμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης», πρόσθεσε.

Η Υπουργός στάθηκε στην χρησιμότητα της διενέργειας self test τονίζοντας ότι: «Είναι πολύτιμο εργαλείο, μας βοηθάει να ανιχνεύουμε τυχόν ασυμπτωματικούς και υπάρχει η πρόβλεψη για επαναληπτικό τεστ σε δομή δημόσιας υγείας δωρεάν».

Ερωτηθείσα για το αν υπήρξε έως τώρα διασπορά του ιού σε σχολικά κτίρια, σημείωσε ότι: «Είναι πολύ χαμηλά τα νούμερα, 1,5% των τμημάτων των Λυκείων της χώρας είναι κλειστά. Με θετικό κρούσμα κλείνει το τμήμα.»

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα φροντιστήρια, ανέφερε ότι σταδιακά όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα επαναλειτουργήσουν, ενώ για τα φροντιστήρια που δεν αφορούν τμήματα με εξετάσης επί πτυχίω, τόνισε ότι: «πηγαίνουμε βήμα – βήμα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα