Εστίαση: Το πρώτο crash test μετά από έξι μήνες lockdown με όρους, όρια και προϋποθέσεις

Εστίαση: Το πρώτο crash test μετά από έξι μήνες lockdown με όρους, όρια και προϋποθέσεις

Ως ορόσημο αλλά και πείραμα σε ενεστώτα χρόνο κρίνεται η σημερινή μέρα, καθώς μετά από «λουκέτο» έξι μηνών, η εστίαση επέστρεψε- με όρους, όρια και προϋποθέσεις.

Τα καταστήματα είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ως εκ τούτου υπολογίζεται ότι παρέμειναν κλειστές περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς δεν διαθέτουν σχετικούς χώρους είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επανεκκίνηση τους.

Από νωρίς το πρωί, πολλοί πολίτες έσπευσαν στις καφετέριες για να απολαύσουν έναν καφέ ή αναψυκτικό σε γυάλινο ποτήρι. Όποιος επιθυμούσε να επισκεφτεί εστιατόριο ή καφέ, σε εξωτερικό χώρο, έστελνε SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.

Οι πολίτες, όπως φάνηκε, χάρηκαν από αυτή την εξέλιξη και ενδεικτικές ήταν οι φωτογραφίες και τα σχόλια που αναρτήθηκαν στα social media.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ανήρτησε φωτογραφία και έγραψε σχετικά: «Πρώτη μέρα με την εστίαση πάλι ανοικτή, έστω και με περιορισμούς. Απολαμβάνοντας έναν καφέ και φιλική κουβέντα με γιατρούς από τον Ευαγγελισμό και το Σωτηρία ξαναζούμε μικρές χαρές της καθημερινότητας, που τις θεωρούσαμε αυτονόητες μέχρι να μας τις στερήσει η πανδημία».

Οι ειδικοί πάντως στέλνουν μήνυμα εγρήγορσης καθώς επιδημιολγικώς υπάρχει ακόμα ισχυρό φορτίο και ο καλός καιρός δεν πρέπει να οδηγήσει σε απόλυτη χαλάρωση.

Κάποιοι παρέμειναν κλειστοί
Αρκετές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καθώς οι όροι που ισχύουν (περιορισμένος αριθμός πελατών και κυρίως το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, κλείνουν στις 22.45) καθιστούν το άνοιγμα μη βιώσιμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα εστιατόρια και στα μπαρ που δουλεύουν βραδινές ώρες, δεδομένου ότι στην Ελλάδα είθισται οι επισκέψεις σε αυτούς τους χώρους να γίνονται αρκετά αργά.

Πολλά εστιατόρια και μπαρ, που άνοιγαν στις 20.30, καλούνται να λειτουργήσουν δύο ώρες. Φρένο στην απόφαση για άνοιγμα έβαλε και το γεγονός ότι απαγορεύεται η μουσική.

Η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση και των Djs.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 15 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Κατά τα άλλα, κλειστές παρέμειναν αρκετές επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς αναμένουν την άφιξη των τουριστών.   

 Άρωμα κανονικότητας στην Αττική 
Μετά τις 12 το μεσημέρι η κίνηση σε καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια έγινε πιο έντονη. Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θύμισε σιγά- σιγά εποχές προ πανδημίας, καθώς τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.

 Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. «Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», περιγράφει η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες. Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου έμοιαζε με γιορτή.

«Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα μικρότερες ηλικίες γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι», λέει ο ιδιοκτήτης καταστημάτων σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος. «Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Όλα τα καταστήματα εστίασης από την Κηφισιά μέχρι το Μαρούσι ήταν μισογεμάτα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας.

 Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μια εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους», εξηγεί ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. 

Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται», αναφέρει ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα», υπογραμμίζει.

Εκτός όμως από τα καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας κίνηση είχαν τα καταστήματα εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής όπως το Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και ο Ωρωπός. Ο καλός καιρός και η αργία του Πάσχα οδήγησε πολλούς Αθηναίους σε μια μικρή απόδραση εντός της Περιφέρειας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας
Αλλάζει από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς οι πολίτες επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις 5 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, πάντα με αποστολή SMS στο 13033.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός κάθε περιφερειακής ενότητας.

Επιπλέον, το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Το Σάββατο 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα