Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Η κορύφωση του Θείου Δράματος αναβιώνει σήμερα Μεγάλη Πέμπτη μέσα από τις περιγραφές των 12 ευαγγελικών περικοπών που διαβάζονται απόψε σε κάθε ναό της χώρας.
Ο μυστικός δείπνος, η προσευχή του Ιησού προς τον ουράνιο Πατέρα, η σύλληψη και η δίκη του Θεανθρώπου, μας οδηγούν στην πορεία προς τον Γολγοθά.

«Εκεί επάνω στον Σταυρό όπως από την πλευρά του Αδάμ γεννήθηκε η γυναίκα, έτσι από την πλευρά την οποία κεντά ο Εκατόνταρχος γεννάται η Εκκλησία. Μέσα από αυτή την Εκκλησία ο Χριστός μας, από τις απλωμένες, ματωμένες παλάμες του μας ευλογεί όλους, ευλογεί τη ζωή μας» σημείωσε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Από τα μάτια των πιστών περνούν οι φρικτές ώρες στο πραιτώριο, οι μαστιγώσεις, η ψευδή πορφύρα και ο εμπαιγμός των στρατιωτών.

«Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου». Ο Ιησούς ανοίγει τα χέρια του επάνω στον Σταυρό σαν μια μεγάλη αγκαλιά, συγχωρεί τον ληστή μα και τους σταυρωτές Του προτού παραδώσει θαυματουργικά το Πνεύμα Του. Από τον Σταυρό, το σύμβολο του μαρτυρίου ευλογεί ολόκληρη την πλάση.

«Ιδιαίτερα απόψε ευλογεί τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δίνουν πράγματι ηρωικό αγώνα για να κρατήσουν στη ζωή πολλούς ασθενείς συνανθρώπους μας… Χτυπά την πλάτη των γονέων και τους λέει μείνετε δυνατοί και σταθεροί» πρόσθεσε ο μητροπολίτης Δωρόθεος.

Προσκυνούμεν σου τα Πάθη Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα