Καταργείται από 3 Μαΐου η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις - Το χρονοδιάγραμμα άρσης μέτρων

Καταργείται από 3 Μαΐου η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις - Το χρονοδιάγραμμα  άρσης μέτρων

Από  την ερχόμενη Δευτέρα 3 Μαΐου, καταργείται η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Μέχρι σήμερα  οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές ορίζονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που τις επιτρέπει μόνο για επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε κατάστημα λιανικής ή κέντρου αισθητικής. Πλέον, από την Δευτέρα του Πάσχα αυτοί οι περιορισμοί παύουν να ισχύουν.

 Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαίωσε ότι από τις 3 Μαΐου θα γίνει η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Όπως επανέλαβε η κ. Πελώνη : «Ειδικά στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της περιφέρειας όσο και από και προς την περιφερειακή ενότητα νήσων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε βέβαια με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα».

Ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα  περιλαμβάνει στα επόμενα βήματα: 

 -Eπαναλειτουργεία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου και διαδημοτικές μετακινήσεις 

-Επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, στις 10 Μαΐου

-Ανοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου

-Κατάργηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό χωρίς εξαιρέσεις

Πελώνη: Ανακοινώσεις εντός των ημερών για την κατάργηση των SMS - Πότε θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Η διαδημοτική μετακίνηση τη Μεγάλη Εβδομάδα επιτρέπεται μόνο το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ενώ σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ανέφερε ότι οι υπερτοπικές μετακινήσεις απελευθερώνονται στις 15 Μαΐου, ενώ για τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπε ότι είναι πιθανό να αρθεί η απαγόρευσή τους από τη Δευτέρα του Πάσχα, μαζί με το άνοιγμα της εστίασης.

Για την κατάργηση των SMS μετακίνησης στο 13033, η κ. Πελώνη σημείωσε πως το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εντός των ημερών, οπότε θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

«Δυστυχώς, η παράταση της πανδημίας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας. Κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Με αυτό το γνώμονα παρατάθηκε έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια» είπε στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Πελώνη και επανέλαβε τις εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού.

Αναφέρθηκε δε στην «υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα εάν πρόκειται για κλειστό και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο» τις μέρες του Πάσχα.

«Ήδη μπήκαμε στο δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον. Και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε. Έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας και να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ελευθερία από την πανδημία» είπε επίσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πότε θα καταργηθεί το SMS
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, μίλησε και για τις δυσκολίες που προκαλούνται από το click inside στην αγορά. Ο κ. Γεωργιάδης τοποθέτησε την κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις όχι νωρίτερα από τρεις εβδομάδες μετά, έτσι ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 5.000.000 εμβολιασμοί.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι για την ώρα δεν καταργείται το γενικό sms, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο νούμερο sms, αποκλειστικά για την εστίαση, αν και, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται τώρα.

 
Aναφερόμενος ειδικά στο ωράριο των εστιατορίων, που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι, αν και θα υπάρχει κάποια ελαστικότητα, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα