Επιχείρηση Πάσχα: Πόσοι γύρισαν πίσω, πόσοι πέρασαν και πόσοι πλήρωσαν πρόστιμο στα διόδια

Επιχείρηση Πάσχα: Πόσοι γύρισαν πίσω, πόσοι πέρασαν και πόσοι πλήρωσαν πρόστιμο στα διόδια

Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια από νωρίς το πρωί. Η κίνηση είναι αυξημένη στις εθνικές οδούς.

Πολλοί είναι εκείνοι που το πρωί κατευθύνονταν προς τις δουλειές τους, όμως, όσο περνά η ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ1 από τα διόδια της Ελευσίνας πολλά οχήματα σπεύδουν να... περάσουν, με τους αστυνομικούς να είναι επί ποδός και να πραγματοποιούν ελέγχους ζητώντας να δουν τις βεβαιώσεις μετακίνησης. Ορισμένοι πονηροί επιδιώκουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό και θέλησαν να φύγουν από σήμερα για να... προλάβουν την αυστηροποίηση των μέτρων.

Κάποιοι χρησιμοποιούν και ευφάνταστους λόγους για να μπορέσουν να μεταβούν στην επαρχία. Ένας επικαλέστηκε ότι είχε κλείσει ραντεβού με κτηνίατρο στην Αρκαδία για το σκυλάκι του και άλλος ότι τον ειδοποίησαν ότι έσπασαν τα υδραυλικά του σπιτιού του στην Καλαμάτα. Ορισμένοι επικαλούνται ιατρικούς λόγους και κάποιοι την ανάγκη συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.


Οι αστυνομικοί όταν δεν... πείθονται και διαπιστώνουν... άσκοπη μετακίνηση υποχρεώνουν τους οδηγούς να γυρίσουν πίσω, ενώ μετά την έκδοση της ΚΥΑ θα επιβάλλονται και πρόστιμα (σ.σ. 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση στοιχείων).

Παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν και σε ρεπορτάζ του OPEN TV, όπου διακρίνονται οι αστυνομικοί να ελέγχουν ένα προς ένα όλα τα οχήματα που επιχειρούν να διέλθουν από τα διόδια της Ελευσίνας. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ακόμη και ότι τους έκλεψαν, και σε αυτή την περίπτωση όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τοπική αστυνομική Αρχή πρέπει να τους στείλει έγγραφο που να επιβεβαιώνει την κλοπή για να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι οδηγοί για να τους επιτραπεί να φύγουν εκτός Αθηνών είναι πολλές. Ενδεικτικά, ένας οδηγός παρουσίασε έγγραφο για παροχή βοήθειας και στο πορτμπαγκάζ του είχε σούβλα. Άλλοι αναφέρουν ότι έχουν τα αποδεικτικά μετακίνησης στο πορτμπαγκάζ και πως είναι δύσκολο να τα δείξουν στις Αρχές. 

Κινητικότητα σημειώνεται στα διόδια, καθώς ορισμένοι αποφάσισαν να φύγουν για Πάσχα, παρά την απαγόρευση. Δείτε πόσοι γύρισαν πίσω και πόσοι πλήρωσαν πρόστιμο.
 
Δεν είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που προσπάθησαν να παρακάμψουν τα μέτρα και να περάσουν από τα διόδια προκειμένου να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τροχαία από τις 06:00 έως τις 11:30 το πρωί είχαν αναγκάσει να κάνουν αναστροφή και να γυρίσουν στην Αθήνα 30 οχήματα στην Αθηνών – Κορίνθου και 12 στην Αθηνών Λαμίας. Οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες αφού δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με πιο αυστηρά μέτρα.

Πάντως σύμφωνα με το Μega πέρασαν: 
5.400 αυτοκίνητα από Αθηνών - Κορίνθου
 8.280 από Αθηνών - Λαμίας.

Κόπηκαν πρόστιμα 

4 στην Αθηνών - Κορίνθου
3 στην Αθηνών - Λαμίας

Μέχρι 10 Μαΐου η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

Aπό και προς την εργασία. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ.3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

 
Για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, και έγγραφο της δημόσιας δομής υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. α) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου, πέραν της βεβαίωσης κίνησης της παρ. 5 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, δα) ληξιαρχική πράξη θανάτου και δβ) άδεια ταφής.

 
Ο συνολικός χρόνος μετακίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο μετακινούμενος γονέας κατ’ εφαρμογή της παρούσας υποχρεούται να φέρει και να επιδεικνύει στα όργανα ελέγχου εα) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, εβ) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Σε κάθε περίπτωση επιτρεπόμενης μετακίνησης, η μετακίνηση περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο, τα προσκομιζόμενα στοιχεία πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής, σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται προσηκόντως ως προς καθένα από τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Τα πρόστιμα

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα