Αύξηση 171% του ιικού φορτίου στα λύματα του Λεκανοπεδίου - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Την εύθραυστη ισορροπία στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών καλείται να αξιολογήσει η Επιτροπή, στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίασή της.
Τα τελευταία δεδομένα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ανυποχώρητοι ενώ συναγερμό έχουν σημάνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα λύματα που έδειξαν για το Λεκανοπέδιο αύξηση του το ιικού φορτίου κατά 171% γεγονός που αποδίδεται στις συγκεντρώσεις που έγιναν στις πλατείες. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αυτό αναμένεται να καταγραφεί σε κρούσματα και σε νοσηλείες .Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στην Κρήτη και ειδικά στον Άγιο Νικόλαο κατά 360% και στο Ρέθυμνο κατά 120.Το θετικό είναι ότι καταγράφηκε οριακή πτώση σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.


Συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι διασωληνωμενοι έχουν φτάσει τους 847 εκ των οποίων οι μισοί είναι στην Αττική .Πάνω από 650 οι νέες νοσηλείες ένα μεγάλο νούμερο για τις αντοχές των νοσοκομείων ενώ ακόμη 87 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή ανάμεσα στους οποίου ήταν και άτομα νεαρότερης ηλικίας χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γιατί θα ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των self tests που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείων καθώς και σ ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησαν τον εβδομαδιαίο υποχρεωτικό αυτοέλεγχο.

Τα self test είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση για το άνοιγμα των δριαστηριοτήτων. Ωστόσο υπάρχει εμπλοκή στην προμήθειά τους λόγω της αδυναμίας της μίας εταιρίας που έχει επιλεγεί να παραδώσει τις ποσότητες στους χρόνους για τους οποίους είχε δεσμευθεί με αποτέλεσμα να καταστεί έκπτωτη αλλά και των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από άλλες εταιρίες που ενώ μειοψήφησαν αλλά δεν επιλέχθηκαν. Όλα αυτά είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις βέβαια από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια και εάν χρειαστεί θα γίνει και τρίτος διαγωνισμός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα