Πάσχα στο μπαλκόνι και φέτος - Μάσκες και αποστάσεις στο προαύλιο για το Χριστός Ανέστη

Πάσχα στο μπαλκόνι και φέτος - Μάσκες και αποστάσεις στο προαύλιο για το Χριστός Ανέστη

Στην εκκλησία όπως όλα δείχνουν θα πάμε και την Μεγάλη εβδομάδα και το βράδυ της Ανάστασης έστω και νωρίτερα για πρώτη φορά στα χρονικά, Πάσχα όμως θα κάνουμε στο μπαλκόνι του σπιτιού μας ή στην καλύτερη περίπτωση σε κάποιο εξοχικό εντός των ορίων της Αττικής.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού, φαίνεται ότι μπήκαν οριστικά στο συρτάρι.

Καταλύτης για την απόφασή των ειδικών είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αριθμοί των διασωληνωμένων, των εισαγωγών και των νεκρών έβαλαν φρένο σε όλους όσοι υπολόγιζαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Οι ειδικοί φοβούνται την διασπορά του ιού στα χωριά και τα νησιά, όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη.

Ο καλός καιρός και η μετακίνηση εκτός των τειχών θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της μετάδοσης του ιού που γίνεται περισσότερο πια μέσα στα σπίτια.

Με άρωμα Χριστουγέννων το ψήσιμο του οβελία

Το σίγουρο είναι πως το ψήσιμο του οβελία θα έχει… άρωμα Χριστουγέννων. Και αυτό διότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει το Πασχαλινό τραπέζι να θυμίζει …ρεβεγιόν.

Θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό «6», έτσι φαίνεται πως τυχεροί είναι όσοι διαθέτουν εξοχικό εντός νομού.

Θα επιτρέπεται συναθροίσεις δύο ή τριών οικογενειών, με τη σύσταση της επιτροπής να μην έρθουμε σε επαφή με νέα άτομα.

Από την επιτροπή εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να αλλάξει ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας, να παραταθεί δηλαδή τις ημέρες των γιορτών και μετά τις 21:00 το βράδυ.

Για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι θυσίες όλων μας εδώ και έξι μήνες έχουν πάει χαμένες, από μία κυβέρνηση που δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν έκανε τίποτα για τις εστίες υπερμετάδοσης» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Πρώτα ο πρωθυπουργός αποφασίζει για το Πάσχα. Μετά διαπραγματεύεται. Στη συνέχεια το Μαξίμου θα πιέζει τους ειδικούς να επικυρώσουν τα τετελεσμένα. Και στο τέλος η πανδημία συνεχίζει απτόητη» αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει και για την κοινωνία αλλά και για την βαριά βιομηχανία του τουρισμού να μην μπει σε κίνδυνο το καλοκαίρι με την επίσημη έναρξη να είναι κλειδωμένη για τις 14 Μαΐου

 

Με μάσκες και αποστάσεις στο προαύλιο των ναών για το «Χριστός Ανέστη»

Οι πιστοί, στα προαύλια των ναών με μάσκες και αποστάσεις, θα λάβουν το άγιο φως, και θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη με τα μέτρα που εισηγείται η Ιερά Σύνοδος. 
Οι καμπάνες στις 8 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα ηχήσουν, καλώντας τους κατοίκους στους εξωτερικούς χώρους των ιερών ναών.

Στις 9 το βράδυ όλη η χώρα θα ψάλλει το Χριστός Ανέστη, ενώ η αναστάσιμη ακολουθία θα διαρκέσει έως τις 22:30.

Διαφορετικά αλλά όχι όπως πέρυσι

Χωρίς ρουκέτες, σαϊτες και τα καθιερωμένα αναστάσιμα έθιμα, το φετινό δεν θα είναι Πάσχα στο Χωριό αλλά δεν θα μοιάζει με το εκείνο του 2020 με τις κλειστές εκκλησίες και τους πιστούς να παρακολουθούν την αναστάσιμη λειτουργία από την τηλεοραση και να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη στα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Οι πιστοί θα μπορούν να προσέλθουν στους ανοιχτούς προαύλιους χώρους των ναών με μάσκες και αποστάσεις.

Μέσα στους ναούς θα βρίσκονται ένα άτομο ανά 20 τμ, μέχρι 100 άτομα στους μεγάλους ναούς, ενώ οι ιερείς και οι ψάλτες θα έχουν πραγματοποιήσει self test.

Ο εκκλησιασμός της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν με τα ίδια μέτρα ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ΤΡΥΠΗΜΑ

Από την Κυριακή των Βαΐων εως και τη Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζουν στις 18:30 το απόγευμα, τη μεγάλη Πέμπτη στις 17:30, ενώ τη μεγάλη Παρασκευή η λειτουργία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο γύρω από τον κάθε ναό.

Ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξει ελαστικότητα στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο, η οποία ξεκινά μισή ώρα πριν από την ολοκλήρωση της αναστάσιμης ακολουθίας.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα