Απομακρύνεται το πάσχα στο χωριό - Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Απομακρύνεται το πάσχα στο χωριό - Τι  προβληματίζει τους ειδικούς

Ολοένα και απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στα χωριά, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο ειδικά στην Αττική παραμένει υψηλό.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διακυβευθεί το σταδιακό και με προσοχή άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η επαναλειτουργία της εστίασης και ο τουρισμός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουν μαζί σχολεία και εστίαση στις 10 Μαΐου.

Ειδικά για την εστίαση, έχει  πέσει στο τραπέζι και το σενάριο να ανοίξει νωρίτερα, στις 5 Μαΐου, με το σκεπτικό ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό των ασύδοτων κορoνοπάρτι σε πλατείες και οι συναντήσεις των πολιτών θα γίνονται συντεταγμένα, με αποστάσεις μέτρα και ασφάλεια.

Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει στη γραμμή του lockdown και δεν αναμένεται άνοιγμα για καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, όπως δεν αναμένεται και άνοιγμα των μετακινήσεων, ωστόσο η πίεση είναι αυξημένη.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών και τυχόν χαλάρωση των περιορισμών, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «εντός της εβδομάδας». 

Με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις τους κορυφαίοι επιστήμονες εμφανίστηκαν διστακτικοί σε μαζική μετακίνηση πολιτών μεταξύ νομών και κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή.

«Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει», προειδοποίησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής.

Άφησε ωστόσο ένα «παραθυράκι» για μετακινήσεις σε δεύτερη κατοικία αλλά η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο.

Χαρακτηριστική και η τοποθέτηση της καθηγήτριας Παθολογίας και μέλους της επιτροπής Ελένης Γιαμαρέλλου στον ΣΚΑΪ η οποία τάχθηκε κατά των πασχαλινών μετακινήσεων τη στιγμή που μόλις χθες έγιναν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, της επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σε εντελώς άλλη λογική κινείται ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ο οποίος ωστόσο δεν είναι μέλος της επιτροπής. Θεωρεί ότι εφόσον οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως θα μπορούσαν να γίνουν μετακινήσεις το Πάσχα με την αξιοποίηση των self test και με εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Υπάρχουν αυτοί που δεν κρατιούνται... Αυτοί που το σκέφτονται... Υπάρχουν και οι τολμηροί που λένε πως θα πάνε ότι και να γίνει

Ποντάρουν όπως λένε στους ελέγχουν που έχουν ατονήσει και στο γεγονός ότι στα ΚΤΕΛ δεν έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι να ζητήσουν έγγραφα μετακίνησης.

Ξεχνάνε όμως πως αν το Πάσχα στο χωριό επιτραπεί θα υπάρχουν και αυξημένοι έλεγχοι. Το Πάσχα στο χωριό είναι το υπ αριθμόν ένα θέμα στις συζητήσεις όλων αν και οι ειδικοί θέλουν μία εβδομάδα ακόμα για να αποφασίσουν.

Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, θέλει να πάει στο χωριό αλλά την ίδια ώρα δεν θέλει να κινδυνέψει ούτε ό ίδιος ούτε οι αγαπημένοι του στο χωριό.

Οι διαφορετικές απόψεις προβληματίζουν την κυβέρνηση θα παραδεχτεί και η Ντόρα Μπακογιάννη που σημειώνει πως είναι ένα μεγάλο ερώτημα το αν ο κόσμος θα τηρήσει μια ενδεχόμενη απαγόρευση για Πάσχα στο χωριό.

Ο τουρισμός πάντως θα ανοίξει στις 14 Μαίου.

Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει εφιαλτική με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία να κλείνουν εφημερίες στέλνοντας ασθενείς και σε άλλα νοσοκομεία αφού οι κλίνες τους γεμίζουν.

Την πολεμική κατάσταση στην οποία παραμένουν τα νοσοκομεία θα δείξει και η αγωνία των γιατρών να εξαφαλίσουν κλίνες για όσους είναι πιο βαριά

Πάντως χαρακτηριστικό είναι πως οι διασωληνωμένοι έφτασαν στον αριθμό ρεκορ των 847.

Πάσχα στο χωριό… του χρόνου
Το Πάσχα στο χωριό είναι ένα θέμα που διχάζει πραγματικά την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ωστόσο η πλάστιγγα μπορούμε να πούμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα κλίνει προς τη μεριά της αναβολής ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Και αυτό γιατί ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι το υψηλό επιδημιολογικά φορτίο που υπάρχει στη χώρα να αυξηθεί περαιτέρω και κυρίως να υπάρξει διασπορά σε περιοχές που μέχρι τώρα όπως είναι τα νησιά, όπως είναι τα χωριά δεν είχαμε υψηλό επιδημιολογικά φορτίο, μέσω των μετακινήσεων εκτός νομού.

Μην ξεχνάμε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα ο πραγματικός τους αριθμός υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200.000. Οι ειδικοί λένε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σταθεροποίηση η οποία όμως δεν έχει φανεί ακόμα ξεκάθαρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πιέσεις στα νοσοκομεία επιμένει. Έχουμε πάνω από 840 διασωληνωμένους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα