Πρακτικά επιτροπής λοιμωξιολόγων: Η διαρροή και η πολιτική κόντρα

Πρακτικά επιτροπής λοιμωξιολόγων: Η διαρροή και η πολιτική κόντρα

Για την διαρροή πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και τα όσα ακούγονται περί διάστασης απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής απάντησε το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 
«Η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς και παίρνει τις αποφάσεις της», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Είναι μια δύσκολη εξίσωση, η επιτροπή λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους και αναζητούνται μικρές βαλβίδες εκτόνωσης. Γίνονται προσπάθειες επανεκκίνησης, για αυτό και έγινε η εισαγωγή του συμπληρωματικού εργαλείου των self test», είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Η Αριστοτελία Πελώνη έδωσε την δική της απάντηση και στα όσα ακούγονται περί διάστασης απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής. Όπως τόνισε, συχνά ακούγονται διαφορετικές απόψεις επιστημόνων στα μέσα ενημέρωσης, όμως δεν ανήκουν όλοι στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε δε, πως «όσοι ανήκουν στην επιτροπή θα έπρεπε να έχουν μια φωνή. Και αυτό, για να μη δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία που ήδη έχει μια εύλογη κόπωση».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι προσπαθεί μέσα από την επιτροπή να αφήσει εντυπώσεις, ενώ η επιτροπή είναι ο βραχίονας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή, όμως η κυβέρνηση λαμβάνει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα για τα πρακτικά της επιτροπής, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η ίδια δεν τα έχει δει ωστόσο εκτιμά ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η επιτροπή είναι χειραγωγούμενη, κάτι που όπως υπογράμμισε δεν ισχύει.

Μέρος τον πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που τα ζητούν μετ’ επιτάσεως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αρνείται με επιμονή να παραδώσει η κυβέρνηση, διέρρευσαν στον Κυριακάτικο Τύπο. Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» αποκαλύπτει, μέσω των εγγράφων που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η κυβέρνηση στην επιτροπή ανάλογα με την περίσταση.

Μετά το δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας είναι πλέον πασιφανές ότι τα πρακτικά κρατούνται κανονικά καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς για πρόχειρες σημειώσεις. Επίσης, μας δείχνουν πως τα μέλη της επιτροπής καλούνται να «αποφασίζουν» επί προειλημμένων αποφάσεων-εισηγήσεων της κυβέρνησης. Τέλος, φανερώνουν τις διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων (μεταξύ των οποίων και ο Σωτ. Τσιόδρας) για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Οι διαφωνίες στους κόλπους της επιτροπής είχαν διαφανεί έντονα στην απόφαση επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε (STAR) πως οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα και τους «μάλωσε» γιατί δημιουργούν μερικές φορές την «αίσθηση μιας πολυφωνίας».

 
Στο ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας» δημοσιεύονται τα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να φέρονται να διατυπώνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, τον προσανατολισμό των προτάσεων για τα μέτρα και το διαβόητο self testing.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στις 29 Μαρτίου απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Ομως, η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση».

Όπως φαίνεται από τα πρακτικά, τις εισηγήσεις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη τις προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά τονίζοντας πως δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα. «Η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει» ανέφερε (ΣΚΑΪ) χαρακτηριστικά ανοίγοντας ένα δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα