Το Πάσχα στο χωριό διχάζει τους ειδικούς – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Το Πάσχα στο χωριό διχάζει τους ειδικούς – Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις για το Πάσχα. Μέχρι τότε θα υπάρξει άλλη μια συζήτηση για το πώς μπορεί να κινείται η αγορά και ποια θα είναι τα επόμενα «ανοίγματα» που θα γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, αυτό θα γίνει και πάλι με τη χρήση των self-tests.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα self-tests είναι ένα αξιόπιστο όπλο κατά της πανδημίας, ένα «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα, μια κανονικότητα που δεν αποτυπώνεται στη δραματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας αυτή την στιγμή.

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, είναι τρία τα όπλα για την καταπολέμηση του ιού, τα εμβόλια, τα τεστ και ο καιρός. Ο εχθρός είναι η κόπωση που υπάρχει σε όλα τα μέτωπα του κοινωνικού δικτύου της χώρας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μιας και κοινός παρανομαστής όλων των σεναρίων – και παράγοντας που φρενάρει οποιαδήποτε ασφαλή εκτίμηση – είναι ο «κίνδυνος» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κατά την περίοδο του Πάσχα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδια για την επανεκκίνηση του τουρισμού, κάτι το οποίο είναι σαφές ότι αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή. 

Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζήτησε τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει διαρκώς, «και προχωράμε βήμα βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα δεδομένα». 

«Διχασμένοι» οι ειδικοί
Την ίδια ώρα, απόψεις τόσο υπέρ, όσο και κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο Πάσχα εκφράζονται στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των self-tests.

Βασιλακόπουλος: Καλύτερα στο χωριό, παρά σε διαμερίσματα

Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα, καθώς και της χρήσης των self-tests, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό». Όπως τόνισε, εφόσον φορούν μάσκα, ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, στις αυλές ή στους δρόμους, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης». Εξήγησε, δε, ότι το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και πρόσθεσε ότι με τα self-tests θα υπάρχει μαζική επιδημιολογική παρατήρηση.

Γώγος: Επιφυλάξεις για Πάσχα στο χωριό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι «θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση, σημειώνοντας πως η κρίσιμη παράμετρος «δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά». Ωστόσο, τόνισε πως πλέον έχουμε καλύτερα όπλα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» τα self-tests. Ως προς την επιδημιολογική εικόνα, έκανε λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά και για τάση ανόδου στη Δυτική Μακεδονία.

Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων πρέπει να γίνται πιο προσκεκτικά.

Όπως τόνισε, δεν συζητά καν για το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Είπε επίσης ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διαπεριφερειακές μετακινήεις μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων.

kathimerini

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO