Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό πολιτών από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό πολιτών από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Στάση αναμονής θα τηρήσουν οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, αναφορικά με την «τύχη» που θα έχουν οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παρελήφθησαν χθες, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να καταλήξει σε γνωμοδότηση για την ασφάλεια του εμβολίου, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και οδήγησαν στην διακοπή χορήγησης του εμβολίου. 

Αύριο στη χώρα μας ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού, για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας από 18 έως 59 ετών, εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 800.000 άτομα ,ωστόσο δεν θα ενταχθούν τα εμβόλια της Johnson & Johnson στο πρόγραμμα εμβολιασμού όπως είχε προγραμματισθεί. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα κάνει ανακοινώσεις για το εμβόλιο μέσα στην εβδομάδα που έρχεται .Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας θα παραλάμβανε 1.300.000 εκατ. δόσεις από αυτό το μονοδοσικό εμβόλιο, βέβαια το θετικό είναι ότι δεσμεύθηκε η Pfizer να διαθέσει στην χώρα μας επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις οπότε ακόμα και αν είναι δυσμενείς οι αποφάσεις για την κυκλοφορία του εμβολίου της Johnson, δεν θα επηρεαστεί η εκστρατεία Ελευθερία.
 
Και πρέπει να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποντάρει πλέον στα  εμβόλια με την τεχνολογία του mrna , για να μην εκτροχιαστούν τα προγράμματα εμβολιασμού, μετά  από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson. Και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, ότι είναι πιθανόν να μην ανανεώσει τα συμβόλαιά της, με τις δύο αυτές εταιρίες .

Την ίδια στιγμή η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έπαψε να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca που και αυτό έχει συσχετισθεί με θρομβώσεις ειδικά σε γυναίκες νεότερης ηλικίας παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα οφέλη του εμβολίου  είναι περισσότερα από πιθανούς κινδύνους. Άλλες χώρες έχουν θέσει ηλικιακούς περιορισμούς όπως για παράδειγμα ο Καναδάς ενώ η χώρα μας το χορηγεί κανονικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Επιδημιολογικά

Το ενθαρρυντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 11 εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας για τον κορωνοϊό έπεσε κάτω από το 5%.Η επιδημιολογική δηλαδή εικόνα δείχνει μία σχετική  σταθερότητα, παράλληλα έχουν υποχωρήσει και τα ενεργά κρούσματα. Υπολογίζονται γύρω στα 27.500 άτομα.

Ωστόσο οι σκληροί δείκτες δεν δείχνουν να υποχωρούν μάλιστα αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι που έχουν ξεπεράσει πλέον τους 800.

Μάλιστα τέσσερις στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας 18-64 ετών ενώ και ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων ,κυμαίνεται πια σταθερά στα 44 έτη.

 Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν γύρω στα 3.000 κρούσματα

στις περισσότερες περιοχές υπάρχει σταθεροποίηση με εξαίρεση δέκα περιοχές κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Να πούμε τέλος ότι ξεκινά στην Αθήνα η λειτουργία Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θα είναι το πρώτο γραφείο στην ιστορία του Π.Ο.Υ., που έχει ως αντικείμενο την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα