Άλλο ένα σενάριο για Πάσχα στο χωριό με 60 ευρώ! Πότε ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά;

Άλλο ένα σενάριο για Πάσχα στο χωριό με 60 ευρώ! Πότε ανοίγουν γυμνάσια και δημοτικά;

Ένα νέο σενάριο για μετακίνηση το Πάσχα από νομό σε νομό είναι στο τραπέζι και μένει να φανεί αν θα πάρει το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.
 
To σχέδιο της κυβέρνησης για να μετακινηθούμε το Πάσχα από νομό σε νομό είναι υπαρκτό και μένει να φανεί αν θα πάρει το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να βάλει φρένο στις δηλώσεις των υπουργών για το Πάσχα και για τα ανοίγματα, ενώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σημειώθηκε ότι στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν τρόπους να περάσουν τα διόδια...

«Θα βρει χαρτιά από γιατρό, θα πάει για ελιές, θα πέρασει... Θα πιαστούν γιακά με γιακά αστυνομικοί και πολίτες σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια» αναφέρθηκε για τις σκηνές που είναι πιθανό να διαδραματισθούν αν η κυβέρνηση επιμείνει και τη Μεγάλη Εβδομάδα στο lock down στις μετακινήσεις.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR αναφέρθηκε το σενάριο ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι τις μέρες του Πάσχα ανοίγουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, με αναχώρηση με αρνητικό μοριακό τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Η επιστροφή θα γίνεται με υποχρεωτικό self test. 

Ελεύθερη πρόσβαση θα δίνεται και σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων και με επίδειξη του σχετικού εγγράφου σε δειγματοληπτικούς ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ.

Βέβαια το μοριακό τεστ δεν είναι δωρεάν, οπότε το συγκεκριμένο σενάριο έχει ένα μεγάλο αρνητικό και δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να εφαρμοστεί ή ότι θα προκριθεί. Για να μετακινηθεί δηλαδή μια οικογένεια με τρία άτομα χρειάζεται 180 ευρώ. Κάθε μοριακό τεστ κοστίζει 60 ευρώ... 

Οπότε λόγω... κόστους το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει μεγάλες δυσκολίες. Πιο πιθανό παραμένει το σενάριο με τα self test, αν βεβαίως υπάρχει η ανάλογη διαθεσιμότητα. Άλλωστε έχουμε 15 Απριλίου και μέχρι στιγμής τα self test είναι διαθέσιμα μόνο για τα Λύκεια. Τις επόμενες μέρες θα μπουν υποχρεωτικά και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση θέλει υπομονή για το Πάσχα και οι αποφάσεις αναμένονται αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ή λίγο νωρίτερα.

 
Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με «οδηγό» το άνοιγμα των Λυκείων και «όπλο» τα self test, και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζει την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και των δημοτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανή ημερομηνία είναι η Δευτέρα 10 Μαΐου και στόχος του υπουργείου είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το βέβαιο είναι ότι πριν από το Πάσχα δεν πρόκειται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως έχει ξεκαθαρίσει η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Η επαναλειτουργία των Λυκείων θεωρείται και ως ένα είδος crash test για το περαιτέρω άνοιγμα της εκπαίδευσης.

Το θέμα θα συζητηθεί την εβδομάδα του Πάσχα (6 ή 7 Μαΐου), από τους ειδικούς, και οι εισηγήσεις θα γίνουν με βάση την εικόνα που θα υπάρχει τότε σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως μετά το Πάσχα το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους ειδικούς για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο ώστε να αποφασιστεί πότε και με ποιος όρους θα επαναλειτουργήσουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα