Τι συμβαίνει με τα εμβόλια Johnson & Johnson; Θα γίνουν στην Ελλάδα κανονικά;

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια Johnson & Johnson; Θα γίνουν στην Ελλάδα κανονικά;

Φτάνουν στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες τα πρώτα 33.600 μονοδοσικά εμβόλια της Johnson - Johnson. Την ίδια στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης παγώνουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα, εξαιτίας θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις. Ακόμη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου δεν έχει πάρει θέση και συνιστά ψυχραιμία. Επιστήμονες μιλούν για έναν ανορθόδοξο πόλεμο με τον ιό και τονίζουν ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε κάθε δυσκολία.
«Φρένο» στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής λόγω του πιθανού συσχετισμού με έξι περιστατικά θρομβώσεων, το ένα μάλιστα θανατηφόρο σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Την ίδια ώρα η χώρα μας παραλαμβάνει σήμερα 33.600 μονοδοσικές δόσεις – από τις 70.000 που περιλάμβανε η συμφωνία για τον Απρίλιο. Ο Αθανάσιος Σκουτέλης μέλος της Εθνικής επιτροπής εμβολιασμών δήλωσε πως είναι αυτονόητο να ανασταλούν οι εμβολιασμοί και στη χώρα μας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Έχουμε αποδείξει από την αρχή της πανδημίας ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν, όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca, πως τα οφέλη είναι περισσότερα από την πιθανότητα κινδύνου και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Μέχρι τον Ιούνιο η χώρα μας έχει δεσμευτεί να παραλάβει 1, 3 εκατ. δόσεις εμβολίων από την Johnson & Johnson.

Προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού με Johnson & Johnson σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Στην προσωρινή διακοπή του εμβολιασμού με το σκεύασμα της Johnson & Johnson έχουν προχωρήσει πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Αμερικανικού Οργανισμού, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Το Βέλγιο αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι το Βέλγιο θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με τις 36.000 δόσεις Johnson & Johnson που παρέλαβε, η συνεπικεφαλής της task force για τον εμβολιασμό Σαμπίν Στορντέρ ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει η χρήση τους προς το παρόν.

Τα εμβόλια θα διατηρηθούν μέχρι να υπάρξει απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πότε έρχεται το ευρωπαϊκό «πράσινο διαβατήριο»

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από τέλη Ιουνίου. Το «πράσινο διαβατήριο» φέρεται ότι θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).

Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα