Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα κάνουν Self test; Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός για τους υγιείς 40άρηδες

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα κάνουν Self test; Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός για τους υγιείς 40άρηδες

Στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας με τους λοιμωξιολόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο εργαλείο των self test ανακοινώνοντας την επέκτασή του στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» λένε στην κυβέρνηση για την επιτυχία των self tests.

Συγκεκριμένα μέχρι χθες το βράδυ δηλώθηκαν παραπάνω από 245.000 ατομικά τεστ εκ των οποίων τα 613 ήταν θετικά, τα 359 μαθητών και τα 254 καθηγητών και προσωπικού.

«Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 613 θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί και σήμερα δεν θα ήταν σε καραντίνα αλλά στο σχολείο ή στην πλατεία ή οπουδήποτε» σημειώνουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που διέθεσε δωρεάν και άμεσα αυτά τα τεστ και να σας πω ότι για το δεύτερο διαγωνισμό που “τρέχει” ήδη για την προμήθεια 10 εκ επιπλέον τεστ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 70 εταιρείες έναντι 31 στον πρώτο διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το πρωί στη σύσκεψη στο Μαξίμου ότι θα επεκταθεί η χρήση τους και σε άλλες ομάδες.

Έτσι προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα η διάθεσή τους σε ομάδες πολιτών που εκ των πραγμάτων έχουν συχνές επαφές με άλλους πολίτες όπως:

Εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο
Εργαζόμενοι στα super market
Οδηγοί στα Μέσα Μεταφοράς
Delivery

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα self tests δεν υποκαθιστούν τα rapid tests και τα μοριακά, αλλά είναι ένα επιπλέον χρήσιμο εργαλείο.

Στο ζήτημα της αύξηση της διάθεσης των self tests αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη».

Η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα «πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό» και συμπλήρωσε ότι «για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test».

Παράλληλα, εξήγησε ότι καθώς θα υπάρχει ιλιγγιώδης αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. «Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς. Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών», κατέληξε.

Για τους εμβολιασμούς
«Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε με σταδιακά και ασφαλή βήματα στην επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σύμμαχοί μας στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του καιρού, η αξιοποίηση των self test και πάνω απ’ όλα η πρόοδος των εμβολιασμών» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ αναφερόμενη στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος είπε: «Η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται άμεσα. Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 2.160.000 εμβολιασμοί και συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι -εφόσον γίνουν οι προγραμματισμένες για το δεύτερο τρίμηνο παραδόσεις- τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες.

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή -όπως έχει τονίσει σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι η ευρύτερη συμμετοχή στον εμβολιασμό των μεγαλύτερης ηλικίας συμπολιτών μας. Και σε αυτό οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, συλλογικοί, κοινωνικοί φορείς.

Είναι, άλλωστε αποδεδειγμένο ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό κι ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο σοβαρής προσβολής διασωλήνωσης και απώλειας ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, από τους 200 ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είχαν διασωληνωθεί, οι 197 δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι, λοιπόν, ανάγκη, ειδικά για τους μεγαλύτερους, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας, αλλά και προστασίας των ανθρώπων που αγαπούν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα