Ανησυχία για το κοκτέιλ μεταλλάξεων του κορονοϊού – Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τις νέες μεταλλάξεις.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια. 

Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Ευσταθίου στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star, χθες έγιναν 292 εισαγωγές, αριθμός – ρεκόρ από τις οποίες  οι 161 αφορούσαν ασθενείς με κορονοϊό.

Κορονοϊός: 1.142 νέα κρούσματα, 466 διασωληνωμένοι, 53 θάνατοι - Η κατανομή

Η πληρότητα στα νοσοκομεία της Αττικής έχει φθάσει το 90%, ενώ  στο πλαίσιο της διάθεσης κλινών από νοσοκομεία της Περιφέρειας σε ασθενείς από άλλα αίτια, το νοσοκομείο Χαλκίδας θα διαθέσει 30 κλίνες.

Στη μάχη μπαίνουν και οι εθελοντές ιδιώτες γιατροί με τους πρώτους τέσσερις από το σύνολο των πρώτων 16, να τοποθετούνται στο νοσοκομείο Παμμακάριστος.

Μεγάλο προβληματισμό στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ προκαλούν οι μεταλλάξεις και κυρίως το γεγονός ότι έχουν εντοπισθεί μεταλλάξεις «κοκτέιλ», που αποτελούν συνδυασμό της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικανικής.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα μας 2301 μολύνσεις, 452 διασωληνομένοι και 41 θάνατοι και 356 εισαγωγές.

Το βρετανικό στέλεχος φαίνεται πως επικρατεί: Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα εντοπίζεται με τη μετάλλαξη του Λονδίνου.

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμοξιολόγους και για νέες μεταλλάξεις.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Κικίλιας
Αναφορά στις νέες μεταλλάξεις του κορωναϊού που εμφανίζονται πλέον και στην Ελλάδα έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.

Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας.

Ο υπουργός Υγειάς επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Μιλώντας για Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ είπε ότι είναι παντού και κάνουν τεστ στους πολίτες με προσωπικό που διαθέτει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού ώστε τα τεστ να διενεργούνται με ασφάλεια.

«Όπως προχωράμε με ταχείς ρυθμούς εμβολιασμού, εμβολιάζουμε και χτίζουμε τείχος ανοσίας και κάνουμε τεστ για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας» κατέληξε.

Προς παράταση το lockdown

Το πρώτο Σάββατο εφαρμογής των μέτρων άφησε θετικό αποτύπωμα.

Ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παράταση του lockdown θεωρείται δεδομένη.

Μέχρι την Παρασκευή κυβέρνηση και λοιμοξιολόγοι θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν αποδίδουν τα μέτρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα