SMS 13033: Προσοχή στους κωδικούς μετακίνησης, δείτε απλά πώς βγαίνουμε από το σπίτι

SMS 13033: Προσοχή στους κωδικούς μετακίνησης, δείτε απλά πώς βγαίνουμε από το σπίτι

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξετε στους κωδικούς μετακίνησης με SMS στο 13033.
Τα νέα μέτρα περιορισμού για τις μετακινήσεις ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 16 Μαρτίου και θέλει μεγάλη προσοχή στους κωδικούς SMS στο 13033.

Πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Φωκίδας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων, αλλά και ο Δήμος Ανωγείων Ρεθύμνης.

Αναστέλλεται η ένταξη της Λάρισας στην κατηγορία πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου «βαθύ κόκκινο», προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα.


Τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown έφεραν αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης. Οι κωδικοί «2» και «4» πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο.

Πιο συγκεκριμένα, οι κωδικοί 2 και 3 που αφορούν την προμήθεια αγαθών, τα ψώνια σε σουπερμάρκετ και τη μετακίνηση σε τράπεζα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αποστάσεις των 2 χιλιομέτων. Αν η μετακίνηση γίνεται εντός του δήμου κατοικίας, δεν υπάρχει περιορισμός.

Περιορισμός δεν υπάρχει επίσης και στον αριθμό των μηνυμάτων που θα στείλουν οι πολίτες για τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, αν οι αστυνομικοί σταματήσουν κάποιον για έλεγχο και βρουν ότι έχει στείλει πάρα πολλά μηνύματα, θα το διερευνήσουν περισσότερο.

Σχετικά με τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας, αυτό που άλλαξε είναι οι ερωτήσεις των αστυνομικών, δηλαδή γίνται ποιο συγκεκριμένες και πιο λεπτομερείς. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο οι πολίτες να έχουν μαζί τους κάποιο χαρτί γιατρού για να αποδείξουν ότι πάνε να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον.

Παρόλα αυτά, θα προσμετρηθεί θετικά στον έλεγχο αν έχουν μαζί τους μια γνωμάτευση ή ένα έγγραφο που να πιστοποιεί το πρόβλημα του ανθρώπου που θα βοηθήσουν. Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας, ρωτήθηκε τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που οι αστυνομικοί θα ελέγχουν πολίτες που πραγματοποιούν μετακίνηση 4, δηλαδή παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη, λόγω του αυστηρού lockdown.

«Ή θα σας πιστέψω ή θα σας γράψω» είπε ο κ. Μπαλάσκας. «Αυτά τα τηλέφωνα που θα πρέπει να κάνει ο αστυνομικός για να ελέγχει ποιος θα τα πληρώνει» πρόσθεσε.

«Είχαν χαλαρώσει τα πράγματα γενικότερα. Ένθεν και ένθεν. Και σε εμάς χαλάρωσαν. Βλέπαμε τόσο κόσμο στο δρόμο και λέγαμε πόσο ανώφελο είναι πλέον να κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Με τα νέα μέτρα, ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι βγήκαν στον δρόμο και γίνονται πιο εξονυχιστικοί έλεγχοι» υπογράμμισε.

Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 19.00 και όχι από τις 18.00. Έτσι, τα σούπερ μάρκετ, αντί για τις 17.00 κλείνουν στις 18.30, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ ανοίγουν στις 7.00.

Υπενθυμίζεται ότι στον κωδικό 2, που αφορά μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ) η μετακίνηση θα πραγματοποιείται είτε εντός του δήμου είτε σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. Όμως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, για αυτό ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Aλλάζει ο τρόπος χρήσης των SMS στο 13033 για τους εξής κωδικούς σε ολόκληρη τη χώρα:

Η χρήση του κωδικού «2» για τις αγορές από καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κλπ, όπως και για τη μετάβαση σε υποκατάστημα τράπεζας με κωδικό «3» μπορεί να γίνεται μόνο μέσα στα όρια του δήμου όπου κατοικεί κάθε πολίτης ή σε ακτίνα έως 2 χιλιομέτρων από αυτήν.

Με τη χρήση του κωδικού «6» για άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο, επιτρέπεται μετακίνηση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Για τη χρήση του κωδικού «4» που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη, οι αστυνομικοί που θα κάνουν τον έλεγχο θα ζητούν πια επιπλέον διευκρινίσεις για την συγκεκριμένη μετάβαση.

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

https://www.ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα