Σεισμός Ελασσόνας: Αποκολλήθηκαν βράχοι για πρώτη φορά από τα Μετέωρα. Ζημιές και έλεγχοι

Σεισμός Ελασσόνας: Αποκολλήθηκαν βράχοι για πρώτη φορά από τα Μετέωρα. Ζημιές και έλεγχοι

Την ώρα της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Δημοτικού Συμβουλίου Μετεώρων χτύπησε ο σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που προκάλεσε νέα ανησυχία στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Την στιγμή της ισχυρής δόνησης περιέγραψε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Από τις έξι ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Θεόδωρος Αλέκος. 

Βρισκόμουν στο γραφείο μου στο Δημαρχείο. Την ώρα του σεισμού έπεσαν κάποιες εικόνες, κάποια βάζα από το γραφείο μου, τα ηχεία του υπολογιστή. Ήταν πιο ισχυρός ο σεισμός από τον προχθεσινό γιατί και οι δύο σεισμοί με βρήκαν στην ίδια θέση οπότε μπορώ να συγκρίνω και να σας πω ποιος από τους δύο ήταν ισχυρότερος. Το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού ήταν πιο κοντά στην περιοχή μας είπε.

Ζημιές
Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος “σημειώθηκαν κάποιες ζημιές στο ανατολικό κομμάτι του Δήμου στην περιοχή των Τυμφαίων που γειτνιάζει με την Βερδικούσσα, εκεί που ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Στα χωριά του Δήμου Μετεώρων Λογγά, Γερκάρι, Φλαμπουρέσι και Μαυρέλι σημειώθηκαν” όπως επεσήμανε, “ρωγμές σε παλιές κατοικίες, ενώ οι κάτοικοι ξενύχτησαν στις πλατείες και τα αυτοκίνητα”.

Πρόσθεσε δε ότι “στην πόλη της Καλαμπάκας αποκολλήθηκαν βράχοι, για πρώτη φορά από τα Μετέωρα και κυρίως αποκολλήθηκαν από τον πιο ψηλό βράχο από την Αϊά. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν κατοικίες και άνθρωποι γιατί οι βράχοι σταμάτησαν στα πρώτα σπίτια της Καλαμπάκας. Ούτε στα Μοναστήρια των Μετεώρων έχουν δηλωθεί ζημιές. Το οδικό δίκτυο δεν έχει πρόβλημα, καθώς τα κομμάτια από τα βράχια έπεσαν σε δασώδη περιοχή”.

Ενέργειες του Δήμου Μετεώρων για τον έλεγχο και την αποκατάσταση ζημιών
Ήδη από εχθές το βράδυ μετά τον νέο σεισμό ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος ενημερώθηκε από τους Προέδρους των Κοινοτήτων που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου με παρόντες τον Αντιδήμαρχο κ. Φωλίνα Νικόλαο υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μηχανικούς του Δήμου και τους Αντιδημάρχους.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμαρχος μαζί με τον κ. Φωλίνα συνοδευόμενοι από μηχανικούς του Δήμου οδεύουν προς τις Δ.Ε. Τυμφαίων και Χασίων που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού για να πραγματοποιηθούν οι πρώτες αυτοψίες και καταγραφές των προβλημάτων σε συνεννόηση με κλιμάκια του ΤΕΕ και της Πολιτικής Προστασίας Ν. Τρικάλων.

Ο Δήμαρχος έχει προχωρήσει στη σύσταση εθελοντών ιδιωτών μηχανικών ώστε να βοηθήσουν στην καταγραφή τυχόν ζημιών στην πόλη της Καλαμπάκας και σε κοντινές Κοινότητες.

Αποφασίστηκε να συνταχθεί έγγραφο ώστε η περιοχή να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον Δήμο έτσι ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η όλη κατάσταση.

Οι Δημότες μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2432350200 – 201 ώστε να δηλωθούν τυχόν ζημιές στις οικίες τους.

Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου τηλ. επικοινωνίας 2432350260 – 261.

Τέλος όλες οι δομές του Δήμου είναι σε εγρήγορση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO