Σεισμός στην Ελασσόνα: Τραυματίες, ένας σοβαρά, κατέρρευσαν σπίτια και εκκλησία. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός  στην Ελασσόνα: Τραυματίες, ένας σοβαρά, κατέρρευσαν σπίτια και εκκλησία. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μεγάλες ζημιές από τον σεισμό 6 Ρίχτερ  προκάλεσε  σε χωριά στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας με επίκεντρο το Δαμάσι, το Βλαχογιάννι και το Μεσοχώρι.

Από τον σεισμό ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Θεσσαλία, με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, στην περιοχή της Ποταμιάς, και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Πιερία, Φλώρινα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Aττική καθώς και σε βαλκανικές χώρες.

Πολλά προβλήματα καταγράφονται στο Δαμάσι, εκεί όπου έχουν καταρρεύσει σπίτια και τοίχος από το σχολείο

Ενας τραυματίας με βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας, μετά τον σεισμό 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία

Δύο ελαφρά τραυματίες στο χωριό Δαμάσι από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα.

Οι άνδρες μεταφέρθηκαν για καθαρά προληπτικούς λόγους στο κέντρο υγείας Δαμασίου. Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα Δαμασίου, την οποία έκλεισε η Αστυνομία.

Έκκληση από τους αρμόδιους φορείς να εκκενωθούν άμεσα το σπίτια καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο για μετασεισμική δραστηριότητα.  
Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Γιώργος Βασιλόπουλος, μίλησε στο real.gr για την κατάσταση που επικρατεί μέχρι τώρα. 
«Έχουμε ένα τεκμηριωμένο περιστατικό με κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών έχουμε ανοίξει την εφημερία του νοσοκομείου, γιατί υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε πολλά περιστατικά και από το γενικό νοσοκομείο, λόγω προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές. Σκεπτόμαστε να τροποποιήσουμε τις κλίνες στις ΜΕΘ για να φιλοξενήσουμε περισσότερα περιστατικά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις 

Συνολικά έξι άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους 

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ελασσόνας: 

– Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά τραυματισμών. 
– Σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

– Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό. Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενημερώνουν.


– Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν τις επόμενες ώρες σε ανοικτούς χώρους.

– Συστήνεται σε όλους ψυχραιμία.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό.

Στην  φωτογραφία είναι το σπίτι απ’ όπου απεγκλωβίστηκε ο άντρας με τα κινητικά προβλήματα.

Ένα σπίτι κατέρρευσε στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, περιφερειακό τμήμα Ελασσόνος και Λάρισας από την πρώτη στιγμή δίπλα με την εντολή του προέδρου κεντρικής διοίκησης Αντώνη Αυγερινού.

Kατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.

Ζημιές υπέστη και η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. 

Το σχολείο στο Δαμάσι

Επίσης έρχονται από Θεσσαλονίκη Ξάνθη ειδικά σκυλιά για αναζήτηση τυχόν αγνοούμενων.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ηταν σοκ, Σα να ήθελε η ίδια η γη να μας ξεριζώσει από τα πόδια μας

Βίντεο από τη στιγμή που χτυπούν τα 6 Ρίχτερ

Bίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που τα 6 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Θεσσαλία

Ήταν λίγο μετά τις 12:00 με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα

Κυβερνητικό κλιμάκιο σπεύδει στην περιοχή

Με εντολή του Πρωθυπουργού στην περιοχή του σεισμού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.
Νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Νέες ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε σεισμός 5 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 χλμ. δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 10 χλμ, ενώ ακολούθησε σεισμός 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 14 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Πριν από αυτούς και μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, σημειώθηκαν άλλοι τρεις μετασεισμοί σε διάστημα περίπου μισής ώρας. Και οι τρεις μετασεισμοί ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χλμ. και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ. και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελασσόνας.


Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς επειδή ήταν επιφανειακός

"Χρειάζεται προσοχή από κατοίκους και αρχές τις επόμενες ημέρες. Όπου υπάρχουν σπίτια που έχουν προβλήματα από αυτό τον σεισμό να μείνουν μακριά" σημείωσε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο.

"Αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς γιατί ήταν ισχυρός και επιφανειακός ο σεισμός. Παρατηρήσαμε και προσεισμούς. Να είμαστε όλοι έτοιμοι" πρόσθεσε. "Είναι γνωστό ρήγμα αυτό, κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό. Για τον σεισμολόγο δεν είναι έκπληξη" τόνισε.

Ο ισχυρός σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 7,8 χλμ. και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σε Τρίκαλα και Λάρισα ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και από Θεσσαλονίκη και την Αττική. Οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους ενώ οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες.
Ευθύμης Λέκκας: Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια

Μιλώντας στο enikos.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι "πρόκειται για έναν σεισμό μεγάλο. Είναι νωρίς ακόμα, δεν ξέρουμε τη συνέχεια". Σύμφωνα με τον ίδιο "έχει γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει γίνει ξανά σεισμός στην περιοχή παλιότερα. Δίνει μεγάλους σεισμούς". Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας "περιμένουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία". Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σε Τρίκαλα και Λάρισα ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και από Θεσσαλονίκη και την Αττική. Οι κάτοικοι της Λάρισας βγήκαν στους δρόμους ενώ οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες.

Χουλιάρας: Πολύ ισχυρός ο σεισμός στην Ελασσόνα


"Πολύ ισχυρό" χαρακτηρίζει ο Γεράσιμος Χουλιάρας τον σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Ελασσόνα. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος, το επίκεντρο και το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης.

Γράφει συγκεκριμένα: "Πολύ ισχυρός σεισμός στις 12:16 μμ με μέγεθος 6,0 Ρίχτερ και με προκαταρκτικό επίκεντρο 21 Χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας και 14 χιλ. ΒΒΔ της Λάρισας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιομέτρων και για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού".

Παπαζάχος: 6,3 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού στην Ελασσόνα

Μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στην Ελασσόνα και ταρακούνησε πολλές περιοχές της χώρας, το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ισχυρίζεται πως ο σεισμός είχε τελικά ένταση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η μετασεισμική ακολουθία θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ» για να προσθέσει πως «συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό». Επισήμανε ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3». Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, είπε ότι «το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά».

ΠΗΓΕΣ: onlarissa -larissanet