Σαρηγιάννης: Πρέπει να πάμε από αύριο σε σοβαρό και αυστηρό lockdown

Σαρηγιάννης: Πρέπει να πάμε από αύριο σε σοβαρό και αυστηρό lockdown

Μετά την ραγδαία σημερινή αύξηση των κρουσμάτων τα πράγματα δείχνουν πως δεν πάνε καθόλου καλά και πως το lockdown δεν αποδίδει.

Υπέρ ενός αυστηρού lockdown από αύριο κιόλας για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού, τάχθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
  
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στηρίζει την υιοθέτηση ενός σκληρού, σοβαρού lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της COVID-19.

«Στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ αναγνώρισε την κούραση των πολιτών που οδηγεί σε αγανάκτηση.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας έχει μπροστά της δύο λύσεις: είτε τη λήψη ενός σοβαρό lockdown τύπου Μαρτίου, τα μέτρα του οποίου θα τηρούνται πιστά, είτε «να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε με τρόπους για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια».

Ραγδαία άνοδος κρουσμάτων: 2.353 σε όλη τη χώρα, 1.159 στην Αττική - Στους 422 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιούν αυτή την ώρα τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πιθανή κλιμάκωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, παρά το lockdown, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επεξεργάζονται μια σειρά από μέτρα, καθώς το ιικό φορτίο και τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Το κλίμα άλλωστε έγινε γνωστό από το πρωί κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα απ’ όλες τις περιοχές της, εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση και συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Ανησυχεί η εξάπλωση των μεταλλάξεων
Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί εντόνως τους επιδημιολόγους είναι η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν να είναι περισσότερο μολυσματικές.

Πηγές αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι η επιδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό μέλη της επιτροπής, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί επισήμως, εκφράζουν την άποψη ότι «ίσως να έπρεπε να εφαρμοστεί ένα καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα, τύπου Μαρτίου 2020, ώστε να «καθαρίσει ο ορίζοντας».

«Κοκκινίζει» η χώρα- Δεν έχουν νόημα μέτρα ανά δήμο
Όπως λένε αυτή τη στιγμή έχουμε 22 περιφερειακές και δημοτικές ενότητες σε «κόκκινο», 11 σε «βαθύ κόκκινο» και δέκα σε κίτρινο. «Τι νόημα έχει να εφαρμοστούν μέτρα ανά δήμο; Καλύτερα να κλείσουν τα πάντα για δυο εβδομάδες. Οι μεταλλάξεις μας ανησυχούν πολύ. Εννιά στα 10 κρούσματα στην Κρήτη πρόκειται για βρετανική μετάλλαξη του ιού. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις», σχολιάζει μέλος της επιτροπής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα