Αυτά είναι τα τρία όπλα των εμβολίων στη μάχη με τον κορονοϊό - Ρεκόρ εμβολιασμών σήμερα

Αυτά είναι τα τρία όπλα των εμβολίων στη μάχη με τον κορονοϊό -  Ρεκόρ εμβολιασμών σήμερα

Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού μίλησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας και σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια που χορηγούνται στη χώρα μας. Τα στοιχεία που σφραγίζουν την επιτυχία των εμβολίων είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα», ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για τη βρετανική μετάλλαξη. Αναμένεται τους επόμενους μήνες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο, της Johnson & Johnson, το οποίο έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου ιικού φορέα. Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά 86% για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και 100% για την πρόληψη θανάτου» σημείωσε, τονίζοντας το πλεονέκτημα ότι είναι εύχρηστο και μονοδοσικό.

«Τα τρία εμβόλια που χορηγούνται μέχρι σήμερα έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Η πιθανή επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, αποτελεί ένα θέμα συζήτησης», συνέχισε.

«Αν κάποιος καθυστερήσει τη δόση και μία και δύο και τρεις εβδομάδες αυτό δεν σημαίνει πως η δόση δεν θα είναι αποτελεσματική» σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου. Επιπλέον, τόνισε πως ενδεχόμενη νόσηση μετά την πρώτη ή ακόμη και τη δεύτερη δόση, δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Μάσκες, τήρηση αποστάσεων, μέτρα υγιεινής θα πρέπει να ακολουθούνται και όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο τις 915.000
Σήμερα, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί και πιθανόν να φτάσουν και τους 34.000 μέχρι το τέλος της ημέρας.

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή, τις 915.000 και εντός της εβδομάδας θα ξεπεραστεί το 1 εκατομμύριο, ανέφερε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης.

Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

  

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα