Κορονοϊός: Ασφυξία στα νοσοκομεία της Αττικής - Σε πληρότητα οι ΜΕΘ

Κορονοϊός: Ασφυξία στα νοσοκομεία της Αττικής - Σε πληρότητα οι ΜΕΘ

Ασφυξία επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, που πλήττεται σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΟΡΕΝ, η εικόνα που μεταφέρουν οι υγειονομικοί είναι ότι όταν αδειάζει μία κλίνη ΜΕΘ, αμέσως καταλαμβάνεται από άλλον ασθενή και ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη και πιο κρίσιμη περίοδος από την αρχή της πανδημίας.

Την Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και αυτή τη στιγμή σε αρκετά απ' αυτά, η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στο "Σωτηρία" που βρίσκεται σε μόνιμη εφημερία υπάρχει 100% πληρότητα, είναι κατειλημμένες και οι 84 κλίνες ΜΕΘ. Παρόμοια η εικόνα και στον "Ευαγγελισμό", όπου είναι γεμάτες και οι 44 κλίνες ΜΕΘ, αλλά και στο "Σισμανόγλειο" όπου είναι κατειλημμένες και οι 14 κλίνες ΜΕΘ. Στο "Αττικόν", που εφημερεύει σήμερα, από τις 33 κλίνες ΜΕΘ μόλις μία είναι κενή, ενώ στο "Γεννηματάς" από τις 16 κλίνες ΜΕΘ, οι 13 είναι γεμάτες.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.269 (και μάλιστα με λιγότερα τεστ λόγω Κυριακής) ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν ανέλθει σε 391. Από τα νέα εγχώρια κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 591 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 136 και στην Αχαΐα 44, στη Λάρισα 60 και στη Φθιώτιδα 55. Λόγω της πίεσης που υφίστανται τα νοσοκομεία της Αττικής, στο υπουργείο Υγείας εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυσή τους, προκειμένου να μην βρεθούν προ δυσάρεστων καταστάσεων.

 
Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Επιχειρησιακός σχεδιασμός για εξασφαλιστούν κλίνες covid και ΜΕΘ

 Στο επίπεδο "κόκκινο", βρίσκεται ο επιχειρησιακό σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, οι συσκέψεις είναι συνεχείς και το σχέδιο αναδιάταξης δυνάμεων του ΕΣΥ σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και στις ΜΕΘ για νοσηλεία περιστατικών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παπαευσταθίου πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή κλινικών, απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, με την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα όπως δήλωσε ο κ. Παπαευσταθίου έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά. Στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ covid είναι 340 και καθημερινά αυξάνονται, τα περιστατικά εκτός κορονοιού που χρειάζονται εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση , όπως είπε ο κ. Παπαευσταθίου, εξετάζεται η μετατροπή του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non covid Νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών covid.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO