Πατέρας Γιακουμάκη: Δυστυχώς για εμάς, δεν μπορεί να υπάρξει λύτρωση στη ζωή μας

Πατέρας Γιακουμάκη: Δυστυχώς για εμάς, δεν μπορεί να υπάρξει λύτρωση στη ζωή μας

Ο πατέρας του αδικοχαμένου Β. Γιακουμάκη, μιλά στο real.gr, ενόψει της νέας δίκης των 8 Κρητικών που υπέβαλαν τον γιο του σε βασανιστήρια  .

«Η απάντησή μου στους σπουδαστές της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων, που χαρακτηρίζουν αστεία, τα βασανιστήρια που υπέστη, ο Βαγγέλης μου, είναι πως εμείς κάθε φορά που ακούμε όσα υπέφερε το παιδί μας νιώθουμε πόνο και οργή. Οργή όχι μόνον για τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν, αλλά και για όσους γνώριζαν και δεν μιλούσαν».
 
Με αυτά τα λόγια ξεσπά στo real.gr, ο Ανδρέας Γιακουμάκης, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη και περίπου ενάμιση χρόνο μετά την καταδίκη των «νταήδων» Κρητικών για τα βασανιστήρια στα οποία τον άτυχο 20χρονο. 

Με αφορμή τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τους καταδικασθέντες που ορίστηκε στις 16 Μαρτίου, ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία λύτρωση για την οικογένεια του και πως νιώθει ντροπή για όσα βίωσε ο γιος του. «Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο νου είναι ντροπή. Τα αστεία προκαλούν γέλιο και ευχαρίστηση σε όλους.  Όταν όμως στοχοποιείται μεμονωμένα ένας άνθρωπος δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί. Δεν είναι ανθρώπινη συμπεριφορά». 

Αναφερόμενος στα συναισθήματά του κάθε φορά που πηγαίνει στο δικαστήριο των Ιωαννίνων τονίζει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η μνήμη του παιδιού του και υπογραμμίζει πως η Δικαιοσύνη πρέπει να φροντίσει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Βαγγέλη. «Εμείς χάσαμε το παιδί μας και μάθαμε εκ των υστέρων ότι η ζωή του στη σχολή ήταν μαρτυρική. Πηγαίνουμε στα Γιάννενα για τη δικαίωση της μνήμης και του ήθους του παιδιού μας. Από τη Δικαιοσύνη περιμένουμε να πράξει το καθήκον της και να αποδοθούν οι ευθύνες τους. Ήδη έχει φανεί ποια πλευρά είναι η μία και ποια είναι η άλλη. Αυτό περιμένουμε από την Δικαιοσύνη και την νέα δίκη που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο», αναφέρει ο Ανδρέας Γιακουμάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι. 

Μαρτύριο…

Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη εδώ και έξι χρόνια ζει με την απουσία του αγαπημένου τους προσώπου. Όπως λέει, ο πατέρας του «παλεύει» με ένα συναίσθημα που δεν μπορεί να συνηθίσει και να αντιμετωπίσει. Μάλιστα κάθε φορά που βρίσκεται στο δικαστήριο και αντικρίζει τους «σκληρούς» Κρητικούς, ζωντανεύουν μέσα του όλες οι κακές αναμνήσεις, οι οποίες βέβαια ποτέ δεν φεύγουν από την ψυχή του. «Κάθε φορά όλο αυτό που ζούμε είναι και πιο έντονο. Μας βασανίζουν πάρα πολύ αυτά τα πράγματα. Τώρα μας έστειλαν και τα χαρτιά για το δικαστήριο. Απ’ ότι φαίνεται δεν θα γίνει λόγω κορωνοϊού, μάλλον θα είναι ακόμα κλειστά τότε τα δικαστήρια. Ωστόσο, αν γίνει, εννοείται ότι θα πάμε. Πάντα πηγαίνουμε. Το κακό όμως είναι πως δεν μπορούμε να ακούμε όλα όσα πέρασε ο Βαγγέλης από τους συμφοιτητές του. Είναι ένα μαρτύριο. Πόνος και τίποτα άλλο», λέει κρατώντας με το ζόρι τα δάκρυά του.  

 «Δυστυχώς για εμάς, δεν μπορεί να υπάρξει λύτρωση στη ζωή μας. Το παιδί μας έφυγε από τη ζωή κατά τρόπο  απόλυτα άδικο. Ο Βαγγέλης ήξερε τι πάνε να πουν οι λέξεις , σεβασμός, αξιοπρέπεια, ευγένεια και ντροπή. Ήξερε να τις λέει και να τις εννοεί. Αυτά δεν είναι λόγια δικά μας, αλλά αυτά προκύπτουν έξι χρόνια στα δικαστήρια. Ο Βαγγέλης μας δυστυχώς δεν μίλησε ποτέ για όσα πέρναγε. Σε κάθε περίπτωση όμως η σιωπή προκάλεσε στην κοινωνία εκκωφαντικό θόρυβο». 

Αισιόδοξος για την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου εμφανίζεται ο δικηγόρος της οικογένειας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο κ. Δημήτρης Μπούκας. «Η οικογένεια με απόλυτη αξιοπρέπεια έχει τοποθετηθεί για αυτά τα ζητήματα. Σε αναμονή της τελεσίδικης απόφασης του ποινικού δικαστηρίου η οικογένεια θεωρεί ότι θα επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση , τόσο ως προς τα αδικήματα, όσο και προς το ύψος των ποινών. Υπενθυμίζω ότι δεν υπήρχε η δικονομική δυνατότητα η οικογένεια να έχει το νομικό της συμπαραστάτη , τόσο στην πρωτοβάθμια δίκη, όσο και στη δευτεροβάθμια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα