Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ της Αθήνας. Το τρίτο κύμα κορονοϊού θα ξεθυμάνει τέλη Μαρτίου

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ της Αθήνας. Το τρίτο κύμα κορονοϊού θα ξεθυμάνει τέλη Μαρτίου

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι μεταλλάξεις και η τεράστια πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

O διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη και τόνισε ότι η μείωση και η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, αφού οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε. 

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στην τηλεργασία αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει». Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο δεν είναι τόσο το άνοιγμα της αγοράς που ευνοεί τη διασπορά του ιού, όσο το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. « Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση.

Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά.«Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα». Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά και σημείωσε ότι χρειάζεται επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία. «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως χρειάζεται αυστηροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει πανδημική έκρηξη στην Αθήνα», είπε.

«Η επικινδυνότητα αν δεν έχουμε πετύχει την ανοσία στο 60% του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι συμπεριφορές ακόμη και των εμβολιασμένων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», σημείωσε. «Ο μεγάλος μας φόβος είναι οι μεταλλάξεις, πρεπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μέχρι να πετύχουμε την οριστική εκρίζωση του ιού»

Κανένα άλλο περιστατικό κορονοϊού δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο νοσοκομείο Σωτηρία - Ποια η εικόνα στα υπόλοιπα νοσοκομεία στην Αττική
Στο «κόκκινο» βρίσκεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής, το νοσοκομείο Σωτηρία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι υγειονομικοί καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρεθεί κενό κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο αδυνατεί να δεχτεί νέα περιστατικά κορονοϊού, καθώς είναι πλήρες. Σύμφωνα με το υγειονομικό προσωπικό, μια κλίνη ΜΕΘ που άδειασε το πρωί, αμέσως κατελήφθη από νέο ασθενή, ο οποίος άμεσα χρειαζόταν διασωλήνωση.

Σε ό,τι αφορά στις απλές κλινικές κορονοϊού τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι μόλις δύο. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μόλις ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι κενό και στο νοσοκομείο Αττικόν μόνο δύο. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει μειωθεί πολύ, καθώς νοσηλεύονται κυρίως νέοι ηλικίας από 28-40 ετών. 

Με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φεύγει ο Φεβρουάριος, προαναγγέλλοντας τις δυσκολίες κόντρα στο κύμα του κορονοϊού και τον επόμενο μήνα.
Το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία κρατούν σε διαρκή συναγερμό υγειονομικές και πολιτικές αρχές της χώρας.

Τα 1.630 νέα κρούσματα και οι 319 νέες εισαγωγές ασθενών, εκ των οποίων 170 στην Αττική, ήταν η …παρακαταθήκη της χθεσινής μέρας.

Ειδικά στο λεκανοπέδιο η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» άγγιξε χθες, Σάββατο, το 100%, ενώ ιδιαίτερα περιορισμένα ήταν τα περιθώρια και σε άλλα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Αντίστοιχα, Ευαγγελισμός και Αττικό είχαν μόλις τρία διαθέσιμα κρεβάτια.

Η παράταση του lockdown αποσκοπεί στο να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία και δη οι ΜΕΘ.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑΒ αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα: να δοθούν εξιτήρια σε ασθενείς και το Σαββατοκύριακο, να παραχωρηθούν άλλες 70 κλινών εντατικής θεραπείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, να εξασφαλιστούν κρεβάτια σε ιδιωτικά νοσοκομεία για non-covid ασθενείς, να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες για τον κορονοϊό στο ΝΙΜΤΣ.

Οι επιδημιολόγοι, πάντως, ελπίζουν σε αποκλιμάκωση ώστε σταδιακά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και να κάνουμε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα