Δυσκολίες στην άρση του lockdown: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ - Δεν έχουμε δει την κορύφωση

Δυσκολίες στην άρση του lockdown: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ - Δεν έχουμε δει την κορύφωση

Δύσκολα τα πράγματα στην Αττική από τη στιγμή που τα κρούσματα χτες στην Αθήνα άγγιξαν τα 869 και σήμερα τα 880. H παράταση του lockdown για 15 ημέρες μοιάζει μονόδρομος. Οι ειδικοί άλλωστε ανησυχούν πως αν η άρση γίνει απρόσεκτα τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά.

 Κορονοϊός: 1.784 νέα κρούσματα - Βράζει η Αττική, υψηλά νούμερα για Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

«Αν η κοινωνία ανοίξει εντελώς μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες τα νοσοκομεία θα γεμίσουν με νέους καθώς η μεταδοτικότητα είναι τόσο μεγάλη που παρόλο που οι νέοι έχουν μικρό κίνδυνο όταν θα βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό θα γεμίσουν τα νοσοκομεία με νέους ανθρώπους. Εαν πετύχουμε ένα 60% τον Μάιο και κάνουμε ενα πολύ σκληρό lockdown για 3 εβδομάδες γύρω απο το σημείο της επίτευξης μετά ίσως μπορούμε να ανοίξουμε εντελώς» ανέφερε ο Καθηγητής Ιατρικής Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Τα κρούσματα εχθές πανελλαδικά άγγιξαν σχεδόν τις 2.000 Οι διασωληνωμένοι ήταν 357 και οι νέοι θάνατοι 28.

Αν η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής παραμείνει η ίδια τότε φαίνεται πως θα γιορτάσουμε με lockdown… 4 Μαρτίου- Τσικνοπέμπτη, 14 Μαρτίου – τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 15 Μαρτίου- Καθαρά Δευτέρα.

Από την άλλη όμως μια χαραμάδα αισιοδοξίας άφησε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου για την περίοδο του Πάσχα. Ενός Πάσχα που θα είναι καλύτερο από το περσινό.

Οι επαγγελματίες ελπίζουν πως αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα υπάρξει και ανοιγμα της εστίασης την εβδομάδα 12-19 Απριλίου, δηλαδή πριν από τη μεγάλη εβδομάδα

«Η μεγάλη αγωνία του εμπορικού κόσμου σήμερα είναι η περίοδος του Πάσχα. Δεν θέλουμε να υπάρξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα» ανέφερε ο Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ.

Την αισιοδοξία της μοιράζεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε Γερμανική εφημερίδα άφησε να φανεί πωες το καλοκαίρι θα είναι πολ΄υ καλύτερο.

«Ελπίζουμε πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019».

Πιθανότητα για άνοιγμα της αγοράς «μυρίζει και η παράταση των εκπτώσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου. Κάτι που αφήνει ανοιχτό το άνοιγμα των καταστημάτων με click away ή click in shop πριν από αυτή την ημερομηνία

Δραματικό SOS για τα νοσοκομεία – Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στην Αττική

Εικόνες σοκ, ράντσα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, στο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Η κάμερα καταγράφει αυτό που ζουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Κατάσταση πολέμου

Με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αγγίζει το 90% και τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν μόνο 25 άδεια κρεβάτια το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά του και το υγειονομικό προσωπικό δείχνει να τα έχει ξεπεράσει.

Μια μέρα μετά το καμπανάκι που χτύπησε και ο  Υπουργός Υγείας για τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως  είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262 κλίνες. Σήμερα εγκαινιάζοντας την καρδιοχειρουργική στην Πάτρα κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα.

Ακόμα και στις απλές κλίνες νοσηλείες κόβιντ η πληρότητα φτάνει στο 85%.  Πλέον είναι ξεκάθαρο πως τα περιθώρια είναι πολύ μικρά για να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη και άλλων κρεβατιών και γιατροί και νοσηλευτές φοβούνται την δυσάρεστη έκπληξη.

Ενδεικτική της δραματικής εικόνας  είναι πως το  ‘Αττικόν’ μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετατρέπεται ολόκληρο σε covid νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή, στο «Αττικόν» 180 ασθενείς νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και πάνω από 30 στις ΜΕΘ. Όλο το ‘Αττικόν’ έχει 630 κρεβάτια   Δραματική εικόνα μεταφέρεται και από το νοσοκομείο της Νίκαιας ένα νοσοκομείο βαρόμετρο για την εικόνα toy ΕΣΥ στην Αττική.

« Η κατακόρυφη αύξηση των απλών covid νοσηλειών συνοδεύεται από παράλληλη κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών λοιπής νοσηρότητας. Έχουμε δηλαδή τροχαία, νεοπλασίες, καρδιαγγειακά κτλ. Η κίνηση του κόσμου έξω και οι δραστηριότητες είναι όπως και πριν, σαν να μην υπάρχει lockdown.  Το τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας δεν ελέγχεται από κανέναν.»

Είναι χαρακτηριστικό πως το νοσοκομείο στην εφημερία της Τρίτης είχε τραυματισμούς όπως και τον Φεβρουάριο 2019, δηλαδή πάνω από  100 περιστατικά. Αν η κατάσταση επαναληφθεί το Σάββατο στην νέα εφημερία το αποτέλεσμα θα είναι απρόβλεπτο.

Ακόμα και στον Ευαγγελισμό από τα 170 κρεβάτια γεμάτα τώρα στις απλές νοσηλείες είναι τα 130. Στις ΜΕΘ, από τα 44 κρεβάτια γεμάτα είναι τα 39. Προσωπικό εκπαιδεύεται διαρκών για κόβιντ αλλά δεν επαρκεί.

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ αυξήμενες είναι οι νοσηλείες των ασθενών το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιάννακο, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ από χθες έως σήμερα εισήχθησαν 101 ασθενείς με κορωναϊό. Ωστόσο διακρίνεται μία σταθεροποίηση ως προς τις νοσηλείες στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής
Αδειάζει η γενική ΜΕΘ  του ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, της οποίας οι ασθενείς μεταφέροντα για να μετατραπεί σε ΜΕΘ κορωνοϊού.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 14 γεμάτες ΜΕΘ στις 14

ΚΑΤ 13 γεμάτες ΜΕΘ  ΣΤΑ 14.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 12 ΣΤΑ 16.
ΣΩΤΗΡΙΑ. 79 ΣΤΑ 84.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 44 ΣΤΑ 44

ΕΛΠΙΣ. 6 ΣΤΑ 6.
ΝΙΜΙΤΣ. 2 ΣΤΑ 4.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 ΣΤΑ 12.
ΘΡΙΑΣΙΟ 17 ΣΤΑ 17.
ΑΤΤΙΚΟ. 31 ΣΤΑ 33 σήμερα εφημερεύει.
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘ ΣΗΜΕΡΑ 244.
ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ. 130
ΚΕΝΕΣ. 14.

Αγωνία για το διασωληνωμένο βρέφος – Η κατάσταση της υγείας του
Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους γιατρούς η περίπτωση του 25 ημερών βρέφους, που νοσεί από κορωνοϊό και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το βρέφος κόλλησε από τους γονείς του. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη αλλά σταθερή. Υποστηρίζεται μηχανικά γιατί έχει μεγάλο πρόβλημα με την αναπνοή του.

Δεν έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου κύματος λένε οι ειδικοί – Παρατείνεται το lockdown

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί της πανδημίας στη χώρα, αφού την τελευταία εβδομάδα κρούσματα και διασωληνωμένοι έχουν παρουσιάσει δραματική αύξηση, με αποτέλεσμα η συζήτηση για άρση των περιορισμών να αναβάλλεται.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS του Mega, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω των εισαγωγών ασθενών Covid-19, είναι αυξημένη, συνεπώς είναι λογικό να υπάρχει και κάλυψη των ΜΕΘ.

«Δεν έχουμε δει την κορύφωση», σημείωσε ο καθηγητής και επισήμανε ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι αυτές που ανησυχούν τώρα τους επιστήμονες.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι μόλις συλλεχθούν τα πλήρη στοιχεία και ξέρουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει κορύφωση του τρίτου κύματος, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για μερική άρση του lockdown.

«Αν δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια», σημείωσε.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα