Lockdown: Στο κόκκινο παραμένει η Αττική - Κρούσματα και νοσηλείες ανησυχούν τους ειδικούς

Lockdown: Στο κόκκινο παραμένει η Αττική - Κρούσματα και νοσηλείες ανησυχούν τους ειδικούς

Το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται στο μάτι της πανδημίας, αφού σταθερά καταγράφει σχεδόν τα μισά εκ του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα.

Με τις εισαγωγές να αυξάνονται το “ξεκλείδωμα” της Αττικής δείχνει να απομακρύνεται και η παράταση του lockdown αποτελεί μονόδρομος.

247 ασθενείς εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο με συμπτώματα κορωνοιου.

Οι περισσότερες μολύνσεις πλέον εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, σε Περιστέρι , Ίλιον , Κηφισιά, Μαρούσι αλλά και τη Σαλαμίνα.

Το φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική, και εκθετική αύξηση σε Σαλαμίνα και Τροιζίνα. Οι μισοί ασθενείς της χώρας ζουν στην Αττική.

Κορονοϊός: 884 νέα κρούσματα - 437 στην Αττική - 57 Θεσσαλονίκη - 79 Αχαΐα

Στοίχημα η αντοχή του ΕΣΥ

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας στην Αττική, καθώς η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά το 80% και καθημερινά οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν λύσεις, με δημιουργία νέων κλινών.

Χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης στις μονάδες εντατικής, καθώς οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται κρίσιμες.

Ήδη η 2η Υγειονομική Περιφέρεια προχώρησε στην ανάπτυξη 17 νέων κλινών και σε άλλες 12 η πρώτη για να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης εβδομάδας.

Κρίσιμη εβδομάδα για άρση σε Αττική - Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο

Η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την άρση του αυστηρού lockdown στην Αττική, όπου τα κρούσματα κορονοϊού ανά 24ωρο παραμένουν υψηλά και οι κλίνες ΜΕΘ παραμένουν λίγες, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται στα ύψη.

Οπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική από τις 11 Φεβρουαρίου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου αλλά και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, θα έχει διάρκεια έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο της Αττικής παραμένει υψηλό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις, δεν αποκλείεται το lockdown να πάρει παράταση για κάποιο διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιο Λουκίδη, ο οποίος μίλησε στο OPEN TV, «η Αττική έχει το μεγαλύτερο φόρτο στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας και έχει μπει σε ένα περιβάλλον ίσως το πιο πιεστικό από την αρχή της πανδημίας», ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν θεωρεί πιθανό να βελτιωθεί η κατάσταση έως την 1η Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά οι εμβολιασμοί συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, έχουν κάνει το εμβόλιο σχεδόν 700.000 συμπολίτες μας. Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο όπλο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Τα σχολεία η προτεραιότητα της κυβέρνησης

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων στις κόκκινες περιοχές της χώρας. Οπως και την προηγούμενη φορά, πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση τα Δημοτικά και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Οσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, εξέφρασε την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση ότι τα άνοιγμα των καταστημάτων θα έρθει την 1η Μαρτίου. «Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί. Το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside» είπε ο κ. Καφούνης για το λιανεμπόριο, μιλώντας στο MEGA και προσέθεσε: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε την ερχόμενη Δευτέρα με ασφάλεια».

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα τον δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό την εβδομάδα που μας έρχεται, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε: «Πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά πριν προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Όταν έχουμε εικόνα από τα δεδομένα θα αποφασιστεί πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες».

Υπόθεση μετάλλαξη

Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως έχει εξηγήσει και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στη χώρα μας, ενώ η νοτιοαφρικανική είναι αυτή που οδήγησε τους ειδικούς σε απόφαση για εφαρμογή αυστηρών μέτρων στον Εύοσμο, μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορoνοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, μαρτυρώντας την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα. «Το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα