Πιερρακάκης για Βεβαίωση εμβολιασμού: Ξεκίνησε η έκδοσή τους. Τι θα χρειαστείτε;

Πιερρακάκης για Βεβαίωση εμβολιασμού: Ξεκίνησε η έκδοσή τους. Τι θα χρειαστείτε;

Από σήμερα Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού μπορούν να λαμβάνουν τη  βεβαίωση εμβολιασμού μέσω της πλατφόρμας gov.gr .

Αυτό ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το πιστοποιητικό εκδίδεται, όπως είπε ο υπουργός στον «ΣΚΑΪ 100,3», μετά και την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.
 Για την έκδοση του πιστοποιητικού θα χρειαστείτε:

- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων μέσω Taxisnet)
- τον ΑΜΚΑ σας

Το πιστοποιητικό που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:

- είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά
- είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία

Νέο «όχι» της Κομισιόν στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την επίσημη θέση της Κομισιόν, αλλά και της Προέδρου Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν ότι «δεν μπορούμε ως Ε.Ε. να εισάγουμε διακρίσεις δίνοντας ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους χωρίς να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε εμβόλια», μετέφερε για ακόμη μία φορά σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι άλλο είναι το θέμα του ιατρικού παραστατικού με τεχνικά χαρακτηριστικά και άλλο οι ταξιδιωτικές διευκολύνσεις και τα όποια άλλα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τα εξής: «Δεν πρέπει να μπλέκουμε τα δύο θέματα, να μη τα συγχέουμε. Υπάρχουν τεχνικές μελέτες που διεξάγονται για ένα χρονικό διάστημα όντως, και οι οποίες εξετάζουν την τεχνική διάσταση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα και τη διαλειτουργικότητα των διαφόρων συστημάτων και αυτό γίνεται σε συνεργασία με τον ΠΟΥ.

»Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πολιτική συζήτηση που διεξάγεται και εξετάζει τα ίδια πιστοποιητικά και τα δικαιώματα που θα μπορούσε να απορρέουν από αυτά για κάποιους, τα δικαιώματα που θα δίδουν στους πολίτες και πάντα λέγαμε ότι υπάρχει ένα στοιχείο που τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν στο νου τους κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, το να υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλια για όλους τους πολίτες ώστε να αποφύγουμε τις διακρίσεις έναντι όσων δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Επιπλέον υπάρχουν και άλλα τεχνικά ζητήματα, που έχουμε αναφέρει, πχ το πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, το πώς θα υπάρχει πλήρης αμοιβαία αναγνώριση, πχ πώς αυτός που παρουσιάζει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτός που εμβολιάστηκε. Και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, παρομοίως, πρέπει να αποφύγουμε να αποδώσουμε δικαιώματα εισάγοντας διακρίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, τάχθηκε σαφώς κατά των ταξιδιωτικών διευκολύνσεων για εμβολιασμένους. Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει: ο ECDC υποστηρίζει «ένα πιστοποιητικό εμβολίου για το COVID-19 που θα τεκμηριώνει εάν κάποιος έχει λάβει το εμβόλιο, τον αριθμό των δόσεων και τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται, για ιατρικούς σκοπούς».

Παρομοίως και ο  Επίτροπος Τζεντιλόνι περιέγραψε τη θέση της Κομισιόν για το ζήτημα μετά το Eurogroup. H συζήτηση για ταξιδιωτικές διευκολύνσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πρόωρη και δεν μπορούν να εισαχθούν διακρίσεις επί των πολιτών πριν τα εμβόλια καταστούν διαθέσιμα σε όλους, δήλωσε χθες ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα