Κακοκαιρία: Οργή και αγανάκτηση για χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα

Κακοκαιρία: Οργή και αγανάκτηση για χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα

Για κάποιους, η υπομονή έχει τελειώσει. Έχουν μικρά παιδιά, ανθρώπους ηλικιωμένους. Μόνη διέξοδος να φύγουν από τα σπίτια τους.

Στα Βόρεια Προάστια η υπομονή των κατοίκων έχει πια εξαντληθεί, με αρκετούς να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είτε για κάποιο ξενοδοχείο είτε αναζητώντας τη λύση σε ένα συγγενικό σπίτι.

Τέσσερις ημέρες ζούνε στο σκοτάδι, παγιδευμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, χωρίς νερό και τηλέφωνο. Χιλιάδες κάτοικοι των Βορείων Προαστείων της Αττικής ακόμα δοκιμάζονται από το χτύπημα της «Μήδειας».

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζουν να υπάρχουν σε:

Εκάλη

Διόνυσο

Αγ. Στέφανο

Κρυονέρι

Άνοιξη

Δροσιά

Κάλαμος.

Καταστροφή & απελπισία

Τα Βόρεια Προάστια μοιάζουν βομβαρδισμένα. Εκατοντάδες δέντρα πεσμένα έχουν αποκλείσει ολόκληρες περιοχές, περιουσίες έχουν καταστραφεί.

Τα συνεργία της πυροσβεστικής, του ΔΕΔΔΗΕ, των δήμων, της περιφέρειας και του στρατού προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει καταρρεύσει σε πολλά οικοδομικά τετράγωνα. Μάλιστα, σε κάποια σημεία δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς λόγω του χιονιού.

Πότε θα έρθει το ρεύμα

Το ποιος φταίει για την κατάσταση δεν είναι αυτό που απασχολεί σήμερα τους κατοίκους. Η ερώτηση που κάνουν μία και μοναδική. Πότε θα έρθει το ρεύμα; Απάντηση δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διαχειριστή της ηλεκτροδότησης, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν και άλλα τμήματα των Βορείων Προαστίων ενώ και η ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετήσει γεννήτριες για να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές.

 

Εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν δεκάδες νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα για τέταρτο βράδυ.

Το MEGA βρέθηκε σε σπίτια στον Άγιο Στέφανο και την Σταμάτα, σε σπίτια οικογενειών που οι συνέπειες της Μήδειας τους οδήγησαν να διαβιούν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Στον Άγιο Στέφανο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων προσπαθούν να καταπολεμήσουν το κρύο με κουβέρτες και γάντια μέσα στο σπίτι.

Αντί για φως χρησιμοποιούν ένα καντήλι ενώ μαθαίνουν τα τελευταία νέα από το ραδιόφωνο. Συντηρούν τα λιγοστά τους τρόφιμα μέσα στο χιόνι και έχουν οπλιστεί με υπομονή περιμένοντας βοήθεια.

«Δεν έχει εμφανιστεί κανένας», λέει η ηλικωμένη στην κάμερα του MEGA. «Ακόμα κρέμεται το δέντρο στο καλώδιο της ΔΕΗ».

Ίδιο το σκηνικό στην Σταμάτα. Δεν υπάρχει ρεύμα, τηλέφωνο. Οι κάτοικοι προσπαθούν να ζεσταθούν, με κάποιους εξ’ αυτών να μην έχουν καν νερό.  Μαζεύουν χιόνι για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

 

Λιώνουν το χιόνι για τις καθημερινές τους ανάγκες

Μετά από 72 ώρες χωρίς ρευμα και νερό οι πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν μεκάθε τρόπο. Άλλοι λιώνουν χιόνι και το ρίχνουν στην τουαλέτα, άλλοι προσπαθούν να ζεσατθούν μέσα στα σπίτια τους τυλιγμένοι με κουβέρτες ενώ στον Αγιο Στέφανο ενα ζευγάρι προσπαθεί αν συντηρήσει το γάλα των παιδιών της μέσα στο χιόνι.

Ζουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας…κι όμως χιλιάδες οικογένειες παραμένουν εγκλωβισμένες μέσα στο σπίτι τους .

Αυτό το ηλικιωμένο ζευγάρι τυλιγμένο στις κουβέρτες του βρίσκεται χωρίς νερό ρεύμα για τέταρτη ημέρα με μοναδική παρέα ένα ραδιοφωνάκι

Η οικογένεια Μιχαλόπουλου στον Αγιο Στέφανο προσπαθεί να διατηρήσει έστω το γάλα των παιδιών στο χιόνι

Τα δύο μικρά παιδιά 2 και 7 ετών της οικογένειας ζωγραφίζουν και παίζουν όσο ακόμη έχει φως

Εικόνες άλλης δεκαετίας σχεδόν σε όλα τα σπίτια που μένουν ακόμη χωρίς ρεύμα. Τρόφιμα στον πάγο και μαγείρεμα στο τσουκάλι.

Οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε συγγενικά σπίτια καθώς η θερμοκρασία εντός του σπιτιού δεν ξεπερνά τους 8 βαθμούς

Τέταρτη μέρα και οι δρόμοι στο Διόνυσο είναι γεμάτοι χιονι. Οι κάτοικοι με δυσκολία διασχίζουν τον δρόμο ακόμη και για το σουπερ μαρκετ.

Δωρεάν τέλη δικτύου τον Φεβρουάριο για νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα

Μηδενική χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο για όλους τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

«ΟΔΕΔΔΗΕ, αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής, που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στη χρέωση αυτή από τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων πελατών και θα το αποστείλει στους προμηθευτές.

Η μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και του ζήτησε «ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες».

Η έκπτωση δίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ισχύσει για τους πελάτες όλων των προμηθευτών ρεύματος.

Μπαλάκι οι ευθύνες για τα προβλήματα της κακοκαιρίας 

Μπορεί χιλιάδες οικογένειες να περιμένουν για τέταρτη νύχτα ρεύμα, οι εμπλεκόμενοι ωστόσο συνεχίζουν και σήμερα να πετούν ο ένας στον άλλο το «μπαλάκι» για τις ευθύνες που οδήγησαν στο χάος.

Τέταρτο 24ωρο χωρίς ρεύμα για χιλιάδες σπίτια αλλά το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» μεταξύ των αρμοδίων για τις ευθύνες συνεχίζεται.

Τα χιόνια έλιωσαν, οι δρόμοι άνοιξαν, τα κομμένα δέντρα απομακρύνονται αλλά οι κάτοικοι ακόμη ψάχνουν σε ποιόν να απευθυνθούν.

Ευθύνες με το μέτρο

Ένα ακόμη έντονο καιρικό φαινόμενο και οι αρμόδιοι επιδόθηκαν στο προσφιλές πινγκ πονγκ με το μπαλάκι των ευθυνών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αρμόδιος για το κλάδεμα των δέντρων που έχουν απόσταση μέχρι 2,5 μέτρα από τα καλώδιά του. Από εκεί και πάνω όμως θέλει την άδεια του Δασαρχείου για να παρέμβει.

Σε έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ προς το δήμο Νέου Ηρακλείου έναν μήνα ακριβώς πριν χτυπήσει η «Μήδεια», ο Διαχειριστής ενημερώνει στην καρδιά του χειμώνα την πρόθεσή του να κλαδέψει δέντρα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου.

Προφητικά θα έλεγε κανείς επισημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται… σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις) και καλεί τους δήμους και τις κοινότητες να βοηθήσουν ενημερώνοντας για τυχόν προβληματικά σημεία.

Το έγγραφο έχει αποδέκτες και τα τρία δασαρχεία της Αττικής και κοινοποιήθηκε και στους δήμους που έμειναν τελικά στο σκοτάδι.

Για τον ορισμός της αποδοχής της αποκλειστικής ευθύνης του μπλακ άουτ στα Βόρεια Προάστια κάνουν λόγο οι δήμαρχοι.

Τέλος το πινγκ πονγκ

Με τα παράπονα των πολιτών να πέφτουν κατά ριπάς στους κυβερνητικούς βουλευτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε στη συνεδρίαση της ΚΟ πρωτοβουλία για το μεγάλο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων της κεντρικής διοίκησης και της κρατικής μηχανής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη να μην αναζητά υπεύθυνους για να μετακυλήσει τη δική του ευθύνη για το χάος και την επιτελική ανικανότητα.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και του ζήτησε να υπάρξει έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος για όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Η επιχείρηση ανταποκρίθηκε ανακοινώνοντας έκπτωση 10% για τον λογαριασμό του Φεβρουαρίου.

Το ποσό που θα αφαιρεθεί αφορά στο σύνολο του λογαριασμού με βάση και την κατανάλωση του κάθε νοικοκυριού.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα