ΔΕΔΔΗΕ: 7.000 τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Μπαλάκι οι ευθύνες

ΔΕΔΔΗΕ: 7.000 τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Μπαλάκι οι ευθύνες

Σε ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι «συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής και έχουν επανηλεκτροδοτηθεί τμήματα των γραμμών που παρουσίαζαν έως και σήμερα το πρωί ζημιές από την πτώση δέντρων στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Αυτή την ώρα υπολογίζεται ότι το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης διαμορφώνεται στις 7.000.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους  ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr) ».

Τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος από τη ΔΕΗ, για το μήνα Φεβρουάριο, για όσα νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας Μήδεια προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντιμετώπιση της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, και υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος εξήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, με αφορμή τα προβλήματα που σημειώθηκαν με το κύμα κακοκαιρίας Μήδεια.

Οι ευθύνες για τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ λόγω του κύματος κακοκαιρίας Μήδεια θα αποδοθούν μετά την αποκατάσταση των ζημιών τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν 4 ημέρες Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αφίδνες και Καπανδρίτι - Επιτυχής ήταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας οικογένειας στην Ιπποκράτειο

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν, εδώ και τέσσερις ημέρες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Αφίδνες και Καπανδρίτι δήλωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από το πρωί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία με 12 οχήματα και 4 γερανοφόρα και σε συνεργασία με τον Δήμο κόβουν δέντρα και κλαδιά προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Σε ενημέρωση που είχε μάλιστα από τον επικεφαλής του Διαχειριστή, πληροφορήθηκε ότι η βλάβη στο δίκτυο της περιοχής έχει εντοπιστεί και είναι μεγάλη, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια μέχρι το βράδυ να αποκατασταθεί.

Επιτυχής πάντως ήταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας οικογένειας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, με ανήλικο παιδί που έπρεπε να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο λόγω υψηλού πυρετού.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού που στήθηκε νωρίτερα, στέφθηκε με επιτυχία καθώς ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων άνοιξε ο δρόμος και κατέστη δυνατή η παροχή βοήθειας.

Το παιδί διακομίζεται στο νοσοκομείο, καθώς εδώ και δυο μέρες ταλαιπωρείται από πυρετό, που σήμερα ανέβηκε ανησυχητικά. Η οικογένεια ήταν αποκλεισμένη εδώ και τρεις μέρες, ενώ χθες το σημείο προσέγγισε η Πυροσβεστική και παρέδωσε βοήθεια. Στην επιχείρηση συνέδραμε και όχημα του Στρατού, το οποίο απομάκρυνε το χιόνι από τον δρόμο προς το σπίτι.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες 

Η κακοκαιρία Μήδεια μπορεί να υποχώρησε, όμως τα προβλήματα που προκάλεσε παραμένουν σε περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας. Σε Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο, είναι ακόμα εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες τα σπίτια που δεν έχουν ρεύμα για τέταρτο 24ωρο. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο, με το «μπαλάκι» για τις ευθύνες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων να συνεχίζεται.

Η Μήδεια έφυγε, τα προβλήματα έμειναν. Τα βόρεια προάστια έχουν βουτηχτεί στο χιόνι και στο σκοτάδι.

Τώρα αρχίζει για τις αρχές η μεγάλη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών. Όμως χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα.

Τα βόρεια προάστια δεν τα έπνιξε μόνο το χιόνι, αλλά και η εμπλοκή αρμοδιοτήτων. Μια έκφανσή της περιέγραψε τα ξημερώματα, από τα διόδια των Αφιδνών που έχουν μισανοίξει από το χιόνι, ο ρεπόρτερ του MEGA Δημήτρης Λάππας.

Ο πόλεμος των αρμοδιοτήτων συνεχίζεται σήμερα, με αμείωτη ένταση.

Ο ΔΕΔΔΗΕ από το βράδυ της Τετάρτης διέρρευσε έγγραφο από τις 15 Ιανουαρίου με το οποίο ζητάει από τους δήμους των βορείων προαστείων να κλαδέψει τα δέντρα που ακουμπούν στα καλώδια του ρεύματος προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στο δίκτυο.

Με νέα ανακοίνωσή του το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι «αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δίκτυο Μέσης Τάσης της Αττικής και απομένουν κάποια μικρά τμήματα των

γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων λόγω της κακοκαιρίας κυρίως στα Βόρεια Προάστια, προχωρώντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση βλαβών στη Χαμηλή Τάση καθώς και μεμονωμένων παροχών».

Οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών στα βόρεια προάστια, πάντως, παραμένουν χωρίς ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νερό, και η οργή ξεχειλίζει.

Ενοχλημένος Μητσοτάκης: Η εντολή ήταν σαφής. Ζήτησα μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος για όσους είχαν διακοπή

«Μάχη» για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Αττική

Οι κάτοικοι στον Άγιο Στέφανο πέρασαν ακόμη ένα δύσκολο βράδυ. Σήμερα, για τέταρτη μέρα εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα και νερό, ενώ αναφέρουν ότι δεν έχουν και καμία ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Κάποιοι έφεραν με δικά τους έξοδα συνεργεία, για να καθαρίσουν το χιόνι.

Στη Δροσιά πραγματοποιείται αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού ανήλικου παιδιού και της οικογένειάς του, με τη σύμπραξη αστυνομίας, στρατού και πυροσβεστικής. Το παιδί έχει υψηλό πυρετό τα τελευταία 24ωρα, και παραμένει εγκλωβισμένο επί 4 ημέρες σπίτι του με την οικογένειά του λόγω του χιονιά. Το παιδί πρέπει να διακομισθεί άμεσα στο νοσοκομείο, για αυτό και δόθηκε προτεραιότητα στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο σπίτι του.

ΔΕΔΔΗΕ: Με άδεια του Δασαρχείου το κλάδεμα των δέντρων

Με άδεια από το Δασαρχείο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κλάδεμα των δένδρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα Δασαρχεία και τους Δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο.

«απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (πχ από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλης έκτασης διακοπές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας οφείλονται τόσο σε κλαδιά όσο και - κυρίως - σε ολόκληρα δέντρα που κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού και έσπασαν τα καλώδια διανομής ή / και εμπόδισαν την οδική πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα