Παπαευαγγέλου: Η αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά οφείλεται στα αυξημένα τεστ και στην κινητικότητα των γονέων

Για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στα παιδιά καθώς και την επίδραση των μεταλλαγμένων στελεχών ρωτήθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει την πεποίθησή μας ότι τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία αλλά την παρακολουθούν. Έχει όντως παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων, αυτή είναι της τάξης του 10%. Συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά κάτω των 17 ετών αφορούσαν στο 6% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,7%.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται στα παιδιά και λόγω του άγχους των γονέων και της δυνατότητας που δίνεται με τα rapid test. Η γνώμη των περισσοτέρων στην επιτροπή είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των γονέων» είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στο βρετανικό στέλεχος, φαίνεται ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα εξίσου όμως στα παιδιά και τους ενήλικες» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλλου και αναφέρθηκε σε δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο Lancet. «συνέκριναν τη νοσηρότητα στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο επιδημικό κύμα. Στο δεύτερο επιδημικό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 90% των κρουσμάτων αφορούσε στο μεταλλαγμένο στέλεχος. Η μελέτη έδειξε ότι στα παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο δεύτερο επιδημικό είχαν σαφώς ηπιότερη κλινική εικόνα. Φαίνεται λοιπόν από αυτά τα πρώτα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνονται με το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος» υπογράμμισε.

 

 

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα