Ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο κορονοϊού για τις ηλικίες 60-64 και 75-79

Ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο κορονοϊού για τις ηλικίες 60-64 και 75-79

Για την έναρξη του παράλληλου συστήματος εμβολιασμών, αλλά και για την έλευση του εμβολίου της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας ενημέρωσαν τη Δευτέρα τους πολίτες η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 64 ετών

Από την πλευρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 64 ετών. Η δική μας εθνική επιτροπή εμβολιασμού ανασκόπησε επίσης τα δεδομένα.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και είναι αποτελεσματικό. Προστατεύει τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι 12 εβδομάδες. Αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτηρίζει ελπιδοφόρα τα στοιχεία του εμβολιασμού στο Ισραήλ.

 Για την παραπληροφόρηση σχετικά με τη γονιμότητα και το εμβόλιο

«Είναι παραπληροφόρηση όσα ακούγονται σχετικά με το εμβόλιο και τη γονιμότητα. Το εμβόλιο και τα αντισώματα που δημιουργεί, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Βιώνουμε δύο πανδημίες: Την πανδημία του Covid 19 και την πανδημία της υπερπληροφόρησης. Την πρώτη θα τη νικήσει το εμβόλιο, τη δεύτερη, όμως που είναι πιο δύσκολη, θα τη νικήσει μόνο το αν και κατά πόσον θα τηρήσουμε το κλασικό ρητό "Παν (sic) μέτρον άριστον"», τόνισε τέλος η Μαρία Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολίων για 60 - 64 ετών και 75 - 79 ετών

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε πως τη Δευτέρα η χώρα μας ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς, επιτυγχάνοντας ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 3,9%.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «ανοίγει η πλατφόρμα «το ραντεβού» για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 15/02, και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών την Παρασκευή 12/02 (από 15/02 ενεργοποιούμε εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου αυξάνουμε τον αριθμό των ραντεβού».

Οι δύο παραπάνω ηλικιακές ομάδες (αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατ. πολίτες) θα έχουν καλυφθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Εξάλλου, το Φεβρουάριο αυξάνεται και η δυναμικότητα του συστήματος εμβολιασμών, με την ενεργοποίηση περισσοτέρων από 750 εμβολιαστικών κέντρων και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

«Επιχειρησιακά, θα αναπτύξουμε δύο παράλληλα συστήματα: το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή (στις ηλικίες από 80+ και από την Παρασκευή στις ηλικίες 75-79) και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνον με το εμβόλιο της AstraZeneca», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα δύο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών.

Για τις παραλαβές εμβολίων: 45.000 δόσεις από την AstraZeneca

«Ενημερωτικά, παραλάβαμε χτες τιςπρώτες 45.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία AstraZeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τον ηλικιακό περιορισμό του

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε πως πρόκειται για ένα εμβόλιο υψηλής αποτελεσματικότητας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού όπως και άλλες χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο αυτό σε ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Το εμβόλιο δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, όλων των ηλικιών - ήδη στη Βρετανία δόθηκε και σε πολίτες άνω των 65 ετών. Εφόσον τα ερευνητικά δεδομένα αλλάξουν, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξει και η χορήγησή του στη χώρα μας και να εμβολιάζονται και μεγαλύτερες ηλικίες.

 Για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, το ποσοστό των γιατρών που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά υψηλό, ξεπερνώντας σχεδόν σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες το 73% και σε ένα πιο χαμηλό ποσοστό που είναι κοντά στο 50% είναι οι εμβολιασμοί του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Οι υγειονομικοί είχαν από την αρχή την πρώτη προτεραιότητα ως προς τον εμβολιασμό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό παραμένει και οι υγειονομικοί, οι οποίοι έχουν αλλάξει γνώμη και θέλουν να εμβολιαστούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τις αδιάθετες δόσεις στα νοσοκομεία, είτε να κλείσουν ραντεβού στην ομώνυμη ηλεκτρονική πλατφόρμα», πρόσθεσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κορονοϊός: 638 νέα κρούσματα, πάνω από τα μισά στην Αττική – Η κατανομή

Σχεδόν 6.000 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Επιπλέον 638 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 5997 συνολικά στη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 164575, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6045 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52595 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

276 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 198 (71.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5997 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3525 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO