Κορονοϊός: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις και ανησυχία για τα κρούσματα σε σχολεία - SOS για τις εισαγωγές

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από την ανησυχητική αύξηση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, αλλά και των εισαγωγών. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 403, εκ των οποίων τα 6 αφορούν στη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής.

Με αγωνία παρακολουθούν οι εμπειρογνώμονες την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε συνάρτηση με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων, αλλά και την εμφάνιση 168 νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων. Συνολικά ο αριθμός έφθασε τα 403 εκ των οποίων τα έξι αφορούν τη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής.

Παρά τη λήψη νέων μέτρων την προηγούμενη Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πιθανό να ληφθούν ακόμη και σκληρότερα μέτρα εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το απαιτήσουν.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα δε θα χρειαστεί ολικό lockdown, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν γεμίσει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι τα σχολεία θα ήταν καλό να κλείσουν και να επανέλθει η τηλεκπαίδευση. Κάτι που θα δημιουργήσει και λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία.

Φόβοι εκφράζονται και για τη ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Σύμφωνα με τους ειδικούς και βάσει των δεδομένων που διαθέτουν, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάσει στα τέλη Φεβρουαρίου τα 1800.

Στο τραπέζι ο «κόφτης» για τα SMS – Τι είπε η Πελώνη για μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Την ώρα που η πορεία της πανδημίας έχει ανοδική τροχιά με τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού να αυξάνονται στη χώρα, στο τραπέζι των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκονται μία σειρά από νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Στο θέμα αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστολία Πελώνη η οποία στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS: «Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα».

Η κ. Πελώνη ρωτήθηκε ακόμη πιο συγκεκριμένα, αν δηλαδή θα απαγορευτεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για αγορές και άθληση, επαναλαμβάνοντας ότι τα δεδομένα αξιολογούνται από κυβέρνηση και ειδικούς. «Τα μέτρα πέρα από τη σκοπιμότητα θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» δήλωσε.

Οι λαϊκές αγορές, επίσης, θα είναι ανοιχτές και το Σάββατο.

Ανησυχία για τα κρούσματα σε σχολεία και τις μεταλλάξεις

Με τρεις ταχύτητες λειτουργούν από σήμερα τα σχολεία όλης της χώρας.

Εκπαίδευση τριών ταχυτήτων

Σε Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο Κρήτης επιστρέφει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν γυμνάσια και λύκεια σε Θήρα και Μύκονο.

Στην Αττική, συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με την αγωνία των γονιών ωστόσο να κορυφώνεται.

«Φοβάμαι πάρα πολύ. Ακούμε για κρούσματα, μεταλλάξεις. Είχαμε και κρούσματα στο σχολείο και σκέφτεσαι θα το φέρουν σπίτι; Θα παίρνουν τα μέτρα όσο πρέπει; Γιατί δεν είναι στη δικιά σου ευχέρεια να τους βλέπεις αν φοράνε μάσκα, βάζει αντισηπτικό κτλ».

Με το ένα τμήμα να κλείνει μετά το άλλο λόγω κρουσμάτων, αρκετοί είναι οι γονείς που έχουν δεύτερες σκέψεις να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.

«Φυσικά μας ανησυχεί και μόλις ακούσαμε τον Γενάρη ότι ανοίγουν είμασταν σε δίλημμα».

Κλειστά σχολεία στην Καλλιθέα

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Καλλιθέα μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σε νηπιοτροφείο, ενώ από σήμερα δε λειτουργούν το 13ο δημοτικό και το ειδικό σχολείο της περιοχής.

«Όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των θετικών στον κορωνοϊό, είναι απόλυτα καλά στην υγεία τους, ασυμπτωματικά και σε εξαιρετική διάθεση. Και οι θετικές στον κορωνοϊό εργαζόμενες είναι στην πλειοψηφία τους με ελαφρά συμπτώματα και αναρρώνουν στις οικίες τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νηπιοτροφείο.

Η απάντηση του Νηπιοτροφείου Καλλιθέας για τα δεκάδες κρούσματα κορονοιού

Διασωληνωμένη καθηγήτρια αγγλικών

Διασωληνωμένη παραμένει η καθηγήτρια αγγλικών που διδάσκει σε τρία δημοτικά της Αθήνας.

Από τους μοριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε μεγάλη διασπορά με αποτέλεσμα να κλείσουν και οι 3 σχολικές μονάδες.

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η διασπορά του ιού στις σχολικές δομές του Ρεθύμνου, ενώ σε προληπτική καραντίνα βρίσκονται 100 μαθητές.

«Ενδεχομένως οφείλεται στη μετάλλαξη»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μεταλλαγμένα στελέχη να σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία.

Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τάχθηκε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως αν παραμείνουν ανοιχτά οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί άμεσα να κλείσει τα σχολεία όλων των βαθμίδων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

 

Δύσκολες οι αποφάσεις για τα σχολεία

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, που μαζί με τους ειδικούς, αναζητεί τον τρόπο, ώστε να ανασχεθεί η πανδημία που βρίσκεται πλέον σε σταθερά ανοδική τροχιά. Με τα κρούσματα να παραμένουν σε τετραψήφια νούμερα, τις μεταλλάξεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία να έχουν πάρει την ανιούσα, έκδηλη είναι η ανησυχία και για τα αυξημένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε παιδιά και σχολικές αίθουσες, με ορισμένους από τους ειδικούς να συνιστούν κλείσιμο όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τα σχολεία είναι δύσκολες. Σύμφωνα με τις έρευνες, η μετάδοση του ιού στα παιδιά δε γίνεται εντός των σχολικών αιθουσών αλλά «στο σπίτι του μαθητή, ή οι ενήλικες είναι εκείνου που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά». Το πρόβλημα εντείνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, αφού η βρετανική μετάλλαξη βοηθά στην πιο γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας.

Ωστόσο, τα «παιδιά που νόσησαν ήταν ασυμπτωματικά, αφού το χαρακτηριστικό του βρετανικού ιού είναι η ταχύτερη μετάδοση αλλά δεν κάνει βαρύτερη λοίμωξη». Οποιεσδήποτε νέες αποφάσεις αφορούν τα σχολεία, θα εξεταστούν στη συνεδρίαση των επιδημιολόγων της Παρασκευή, αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

 Μεταλλάξεις, μέτρα κι αγωνία – SOS για τις εισαγωγές

Πρώτη μέρα ξανά με click away κι οι αγορές της Αθήνας, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εικόνες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Από αυτές τις σκηνές με τις ατελείωτες ουρές για να μπουν οι πελάτες μέσα στα μαγαζιά, φτάσαμε εδώ. Στην σημερινή υποτονική κίνηση και τους μαγαζάτορες να λένε πως με την ελάχιστη αγοραστική κίνησή δεν βγαίνουν οικονομικά.

Παρά την απογοήτευση των εμπόρων όμως στο τραπέζι δεν είναι η χαλάρωση των μέτρων αλλά αντίθετα η αυστηροποίηση τους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και οι εισαγωγές προβληματίζουν. Sμφωνα με τα νέα στοιχεία, προστέθηκαν στη λίστα των κρουσμάτων άλλα 733 περιστατικά την Κυριακή. 21 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους ενώ 262 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στα νοσοκομεία Γεννηματάς Σεισμανόγλιο και Ελπίς ήδη η πληρότητα είναι 100%.

Tην συζήτηση για το σκληρό lockdown επιβάλλει η ανάγκη να μην επαληθευτεί η πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα ή ακόμα χειρότερα για 2.500 ημερήσια κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

«Θα σκαρφαλώσουμε στα 2.000 με 2.500 κρούσματα, μέσα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Κι αυτά τα κρούσματα είναι αδύνατον να μην αποτυπωθούν σε μεγάλη επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Αυτό είδαμε στο προηγούμενο κύμα με τα 2.500 και 3.000 κρούσματα».

Με αυτά τα δεδομένα το κλέισιμο των σχολείων ξαναμπαίνει στο τραπέζι.

H κυβέρνηση μελετάει ακόμα την επιβολή κόφτη στα SMS που μπορεί να στείλει ο κάθε πολίτης στο 13033 για να μην γίνεται κατάχρηση, από την άλλη όμως το επόμενο Σάββατο θα ανοίξουν οι λαϊκές.

«Χάθηκαν» 66 δόσεις από το black out 

Την Κυριακή έφτασε και το εμβόλιο της AstraZeneca και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν από την προσεχή Παρασκευή, στις ηλικιακές ομάδες 60 έως 64 ετών.

Από την άλλη ερωτηματικό παραμένει η σταθερή ροή των εμβολίων από τις εταιρείες στις χώρες ενώ προβλήματα δημιουργούν και τυχαία γεγονότα όπως η χτεσινή διακοπή ρεύματος που κατέστρεψε δεκάδες δόσεις.

«Έπαθε βλάβη ο πίνακας και σταμάτησε η λειτουργία του ψυγείου που ήταν φυλαγμένα 11 φιαλίδια εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Σύνολο 66 δόσεις εμβολίου.»

Πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί, παραμένουν σε συναγερμό, με δεδομένο ότι το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά 6.256 νέα κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής 

Πολλά από τα νοσοκομεία καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ.

ΣΩΤΗΡΙΑ. Ρεκόρ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες ΜΕΘ 19.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. πριν δύο εβδομάδες νοσήλευε 20 ασθενείς. Τώρα νοσηλεύονται 65 ασθενείς με κοροναϊό.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ. Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε ένα με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.

ΚΑΤ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.

ΕΛΠΙΣ. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.

ΝΙΜΙΤΣ. Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς σχεδόν γεμάτες.

ΑΤΤΙΚΟΝ. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊο στις ΜΕΘ νοσοκομείων Αττικής.

Στις 205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για κορωνοϊο στην Αττική οι 161 είναι καλυμμένες. Κενές 44.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα