Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου για ιχνηλάτηση των επαφών του Αρχιδιάκονου

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου για ιχνηλάτηση των επαφών του Αρχιδιάκονου

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, τρομάζουν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού, καθώς αποδεικνύονται εξαιρετικά επιθετικές. Μετά την Βρετανική μετάλλαξη ο εντοπισμός στην Ελλάδα και του νοτιοαφρικανικού στελέχους χτύπησε συναγερμό. Κάποιοι μάλιστα από τους λοιμωξιολόγους εκτιμούν ότι η μετάλλαξη μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας νέος ιός και να προκαλέσει μια νέα πανδημία.

Η διασπορά μεταλλαγμένων τύπων του κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής σε ιερωμένο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιδιάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως, που είχε νοσήσει μόλις πριν από δύο μήνες από κορωνοϊό μετείχε σε θεία λειτουργία, αλλά και στο μυστήριο της θείας μετάληψης.

Ακόμη ένας ιερέας αντιμετωπίζεται ως πιθανό κρούσμα μεταλλαγμένου στελέχους.

Ο εντοπισμός της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας προκαλεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στους επιστήμονες καθώς ήδη εξαπλώνεται ραγδαία η βρετανική μετάλλαξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 29 Ιανουαρίου είχαμε 66 κρούσματα του συγκεκριμένου τύπου και την Κυριακή φτάσαμε τα 107. Δηλαδή 162% αύξηση μέσα σε 72 ώρες!

Η βρετανική μετάλλαξη εκτιμάται ότι είναι από 50 έως 70% πιο μεταδοτική. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Λέσβο, Αττική, Πάτρα και Κρήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σαν να μιλάμε για έναν καινούργιο ιό, ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό…

Κλινικές μελέτες σε προκαταρκτικό στάδιο δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna καλύπτουν σε ικανοποιητικό ποσοστό τα μεταλλαγμένα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα με τα εμβόλια των Johnson & Johnson και Novamax που ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση, πέφτει περίπου στο 50%. Ωστόσο, όλες οι εταιρίες έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής ενισχυτικών εμβολίων ή άλλων μεθόδων για να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα