Προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων. Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων. Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Υπ' ατμόν βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν στη χώρα πάνω από 800 κρούσματα του κορωνοϊού, την ώρα μάλιστα που ακόμη δεν έχει καταγραφεί πλήρως το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στα επιδημιολογικά μοντέλα.

Ειδικότερα, προβληματισμός επικρατεί στους εμπειρογνώμονες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, λίγες ώρες πριν την αποψινή έκτακτη συνεδρίαση. Οι λοιμοξιολόγοι ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική, τις μεταλλάξεις του ιού αλλά και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχουν μετατραπεί η αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική η Αττική που συνεχίζει να παρουσιάζει τα περισσότερα κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Από τα 858 κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες, οι  409 μολύνσεις ήταν στην Αττική που φλερτάρει με το κόκκινο.

Οι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα δημοτικά και αναφέρουν ότι με τα σημερινά δεδομένα θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια όπως έχει ήδη προγραμματιστεί.

Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση.

Εκτός από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη μετάλλαξη του κορωνοϊού οι επιδημιολόγοι θα εξετάσουν ακόμη τα δεδομένα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων.

Από την άλλη πλευρά οι επιδημιολόγοι θα λάβουν υπόψιν τους και τον αριθμό των εμβολιασμών που έχει φθάσει τους 214.000.

Εν τούτοις, με την Αττική όμως στο μάτι του κυκλώνα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τρίτο lockdown.

Οι κυβερνητικοί «πονοκέφαλοι»

Έτσι, στον αέρα φαίνεται ότι είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την προσεχή Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου. Η τελική εισήγηση των λοιμοξιολώγων θα δοθεί σήμερα.

Αναφερόμενος στις επιδημιολογικές εξελίξεις στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής στον τρόπο αγοράς μέσω click away λόγω των συνωστισμών που καταγράφηκε στις αγορές όλης της χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα