Απόφαση σταθμός: Κούρεμα δανείου 200.000 ευρώ σε διαζευγμένη γυναίκα

Απόφαση σταθμός: Κούρεμα δανείου 200.000 ευρώ σε διαζευγμένη γυναίκα


Σε μία νέα ευνοϊκή απόφαση υπέρ δανειολήπτη προχώρησαν οι δικαστικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη οικονομική του κατάσταση. Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών αποφάσισε τη διαγραφή οφειλής ύψους 200.000 ευρώ σε 61χρονη διαζευγμένη συνταξιούχο, με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιάς και αναπνευστικά) για τα οποία της είχε χορηγηθεί ειδική αγωγή.
Η 61χρονη μέχρι το 2011 μπορούσε να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς τότε τα εισοδήματα της άγγιζαν τα 2.000 ευρώ το μήνα από εργασία, διατροφή του πρώην συζύγου και την μίσθωση μιας γκαρσονιέρας. Ωστόσο, η οικονομική της κατάσταση άλλαξε δραματικά μετά το 2011 οπότε και τα εισοδήματά της έφταναν τα 670 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, έχει και δύο παιδιά που διαμένουν μαζί της. Ο 24χρονος γιος της είναι άνεργος και η 32χρονη κόρη της δανειολήπτριας εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος με μισθό 600 ευρώ το μήνα και όπως αναφέρεται η βοήθεια στα τέκνα της, τα προβλήματα υγείας αλλά και το κόστος διαβίωσης απαιτούσαν αρκετά χρήματα κάθε μήνα.

Προστασία της πρώτης κατοικίας

Για το λόγο αυτό, το δικαστήριο δέχτηκε την αγωγή της συνταξιούχου, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορούσε να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Στην απόφαση – σταθμό το δικαστήριο με την εκπροσώπηση της 61χρονης από το δικηγορικό γραφείο της Πηνελόπης Κωνσταντάκη απέρριψε όλες τις ενστάσεις των τραπεζών (κανένας δόλος, μόνιμη αδυναμία πληρωμών) και δέχτηκε την μόνιμη αδυναμία πληρωμών της δανειολήπτριας και κυρίως προστάτεψε από κάθε καταδιωκτικό μέτρο την κύρια κατοικία της οφειλέτιδας.
Σύμφωνα με την απόφαση, προστατεύεται και εξαιρείται από την ρευστοποίηση η κύρια κατοικία της αιτούσας (διαμέρισμα 140 τ.μ. στο Χαϊδάρι Αττικής, κατασκευής 1971), με αντικειμενική αξία περί τα 45.000 ευρώ.

Επίσης, αποφασίστηκε η γκαρσονιέρα των 40 τ.μ. στον Πειραιά με αντικειμενική αξία, περί τα 35.000 ευρώ, θα πρέπει να δοθεί ως πώληση εντός 3 ετών από σήμερα, με εμπορική αξία, που αγγίζει τις 60.000 ευρώ.

Μετά την πρόταση του δικηγορικού γραφείου Κωνσταντάκη για ελεύθερη εκποίηση του ακινήτου, η οποία και έγινε δεκτή, τα χρήματα (35.000 ευρώ σύμφωνα με την αντικειμενική) θα αποδοθούν στους πιστωτές, καθώς το ακίνητο ήταν πια μη κατοικήσιμο, απαιτούνταν δαπάνες για την ανακατασκευή του, η συγκεκριμένη συνοικία είχε υποβαθμιστεί αρκετά και η δανειολήπτρια δεν επιθυμούσε να το ανακατασκευάσει.
Με τον τρόπο λοιπόν αυτό πέτυχε διάσωση της κύριας κατοικίας και κερδίζει άπλετο χρόνο (36 μήνες), για να πουλήσει το μη χρησιμοποιούμενο ακίνητο.

Η 61χρονη συνταξιούχος σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου που αναφέρει το δικηγορικό γραφείο «θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 170 ευρώ/μήνα για 240 μήνες, με τους πρώτους 36 μήνες η δόση να ορίζεται ως μηδενική. Μετά και την πώληση της γκαρσονιέρας, εντός 3 ετών, η αιτούσα πλέον θα μπορεί να συνεχίσει την ζωή της απαλλαγμένη από ένα τεράστιο βάρος (200.000 ευρώ περίπου) και με την σύνταξη την οποία παίρνει σε μηνιαία βάση, να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Διαβάστε αναλυτικά στο dikastiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα