Κορονοϊός Live ενημέρωση: Η 1η δόση εμβολίου χτίζει σταδιακά προστασία έως 52%, καθοριστική η 2η δόση

Κορονοϊός Live ενημέρωση: Η 1η δόση εμβολίου χτίζει σταδιακά προστασία έως 52%, καθοριστική η 2η δόση

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για το πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα ενημερώνουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης,οι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 16.000 ημερησίως, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 174.000 πολίτες με την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer να εξομαλύνεται.
 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τον στόχο εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πραγματοποιεί 50.622 εμβολιασμούς ημερησίως.
 
Το χαρακτηριστικο της εβδομαδας που περασε ήταν η συγκινητική προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και επανέλαβε ότι το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις.
 
Όπως είπε, η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, αυστηρά σε 21 μέρες, η δεύτερη δόση.
 
Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την ανοσία του ατόμου.
 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι περισσότερες αστοχίες είναι στις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από τον εμβολιασμό.
 
Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση. Τα εμβόλια έχουν τη δυνάτοητα ισχυρής προσφροράς κατά των μεταλλάξεων, είπε.
 
Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και έχουν δημιουργηθεί ομάδες παρακολούθησης,
 
Στα αριθμητικά στοιχεία των εμβολιασμών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος στις δόσεις και τις παραλαβές των εμβολίων, είπε ότι σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 δόσεις συνολικά, θα παραλάβουμε 815.000 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και 1.415.00 δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου

Από την AstraZeneca θα παραλάβουμε 410.000 δόσεις μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και άλλες 330.000 μέχρι τέλη Μαρτίου.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος εμβολιασμών, είπε προσθέτοντας ότι ξεπερνάμε καθημερινά τους 7.000 εμβολιασμούς. Ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στο γηροκομείο Αμαρουσίου, τόνισε και πάλι την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα