Τι λένε οι ειδικοί για τις εικόνες συνωστισμού - Πότε βλέπουν αύξηση κρουσμάτων

Τι λένε οι ειδικοί για τις εικόνες συνωστισμού - Πότε βλέπουν αύξηση κρουσμάτων

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες Σάββατο στην Ερμού «τρόμαξαν» όσους τις αντίκρισαν είτε δια ζώσης είτε από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ωστόσο, οι επιστήμονες έσπευσαν να καθησυχάσουν, καθώς θεωρούν ότι εφόσον τηρήθηκαν στο μέτρο του δυνατού τα μέτρα (καθολική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων) δεν υπάρχει φόβος διασποράς. Ωστόσο, μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open TV οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Μίνα Γκάγκα τόνισαν ότι ναι μεν δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, όμως είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε αναμενόμενη και υπολογισμένη την τάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ωστόσο, παρουσιάστηκε θετικός στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων και την άρση μέτρων του lockdown. Πάντως, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις αν και σωστές θα φέρουν νέα πίεση στο σύστημα Υγείας. Πότε το αναμένει αυτό; «Μετά τα μέσα του Μάρτη θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι κρίσιμο για το μέλλον τι θα κάνουμε τον Φεβρουάριο. Η κορύφωση θα γίνει τον Μάρτιο με τον Μάιο». «Η τάση αυτή τη στιγμή είναι ελαφρά ανοδική, αλλά ήταν αναμενόμενο και είναι υπολογισμένη» ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Αναφερόμενος στα σχολεία χαρακτήρισε σωστό το άνοιγμα και των γυμνασίων και των λυκείων. Όσο για το πότε βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας ήταν ξεκάθαρος: «Το καλοκαίρι θα είμαστε σε αποκλιμάκωση της πορεία του κορονοϊού. Λέω ότι θα ανοίξουμε».

Σύμφωνη στη συγκεκριμένη άποψη ήταν και η Μίνα Γκάγκα, που με τη σειρά της μίλησε στο Open TV. Φέτος το καλοκαίρι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε» είπε. Η κυρία Γκάγκα πάντως φάνηκε καθησυχαστική σχετικά με τις εικόνες που καταγράφηκαν μετά το άνοιγμα των καταστημάτων: «Δεν μας ανησυχεί αφού φοράνε μάσκες και τηρούν αποστασεις. Είναι θεμιτό κι απαραίτητο να βγει ο κόσμος αλλά να έχουν μάσκα».
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Η  διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, αναφέρθηκε και στο νέο φάρμακο που θα αρχίσει να χορηγείται στη χώρα μας κατά του κορονοϊού: «Η μελέτη για το συγκεκριμένο φάρμακο ξεκίνησε στην Ελλάδα από το πρώτο κύμα. τον Απρίλη. Πρέπει να δούμε σε ποιους ασθενείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα καθημερινό φτηνό φάρμακο, παλιό».

Τέλος για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας ο κ.Σαρηγιάνηης δήλωσε ότι «μέχρι τον Νοέμβριο τουλάχιστον θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 60-70% των πολιτών». Για το αν καλύπτουν τα συγκεκριμένα εμβόλια τη μετάλλαξη η κυρία Γκάγκα απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πω. Υπάρχουν αβεβαιότητες, τα εμβόλια αυτά είναι νέα. Ωστόσο ακόμα και 50% να έχουν αποτελεσματικότητα στην μετάλλαξη είναι σημαντικό».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα