Δικαστήριο διέγραψε δάνειο 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο στο Χαϊδάρι

Δικαστήριο διέγραψε δάνειο 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο στο Χαϊδάρι

Νέα περίπτωση διαγραφής δανείου έρχεται στη δημοσιότητα. Η 61 ετών συνταξιούχος γυναίκα, διαζευγμένη και με σοβαρά προβλήματα υγείας, καρδιάς και αναπνευστικά όπου της χορηγείται ειδική αγωγή, κατέφυγε σε δικηγορικό γραφείο, μετά την ραγδαία πτώση των εισοδημάτων της, καθώς ήταν αδύνατο πια να ανταπεξέλθει στις δανειακές τις υποχρεώσεις.

Έως το έτος 2011 τα εισοδήματα της άγγιζαν τα 2000€/μήνα από εργασία, διατροφή του πρώην συζύγου και την μίσθωση μιας γκαρσονιέρας. Από το έτος όμως αυτό και μετά την συνταξιόδοτηση της, τα εισοδήματα της κατέπεσαν στα 670€/ μήνα. Να σημειωθεί πως τα δύο της τέκνα, είναι 24 ετών άνεργος και η κόρη της δανειολήπτριας είναι 32 ετών ιδιωτική υπάλληλος, με μισθό 600€/μήνα και διαμένουν μένουν μαζί της.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, όπου η βοήθεια στα τέκνα της, τα προβλήματα υγείας αλλά και το κόστος διαβίωσης απαιτούσαν αρκετά χρήματα κάθε μήνα, το Δικαστήριο δέχτηκε τις προτάσεις της δικηγόρου Κωνσταντάκη Πηνελόπη.

Ειδικότερα

Με την 4029/20, απόφαση της Ειρηνοδίκου Αθηνών αποφασίστηκε διαγραφή οφειλής ύψους 200.000€ περίπου, από τον συνολικό δανεισμό των 290.327,78€ (70% περίπου), για αγορά και ανακατασκευή κατοικίας και κάλυψη θεμάτων υγείας, από τρία Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, προστατεύεται και εξαιρείται από την ρευστοποίηση η κύρια κατοικία της αιτούσας (Διαμέρισμα 140 τ.μ στο Χαϊδάρι Αττικής, κατασκευής 1971), με αντικειμενική αξία περί τα 45.000€.

Επίσης η γκαρσονιέρα των 40 τ.μ, στον Πειραιά με αντικειμενική αξία, περί τα 35.000€, θα πρέπει να δοθεί ως πώληση εντός 3 ετών από σήμερα, με εμπορική αξία, που αγγίζει τις 60.000€. Έτσι μετά την πρόταση, για ελεύθερη εκποίηση του ακινήτου, η οποία και έγινε δεκτή, τα χρήματα (35.000€ σύμφωνα με την αντικειμενική) θα αποδοθούν στους πιστωτές, καθώς το ακίνητο ήταν πια μη κατοικήσιμο, απαιτούνταν δαπάνες για την ανακατασκευή του, η συγκεκριμένη συνοικία είχε υποβαθμιστεί αρκετά και η δανειολήπτρια δεν επιθυμούσε να το ανακατασκευάσει. Με τον τρόπο λοιπόν αυτό πέτυχε διάσωση της κύριας κατοικίας και να κερδίσει άπλετο χρόνο (36 μήνες), για να πουλήσει το μη χρησιμοποιούμενο ακίνητο.

Το δικαστήριο απέρριψε όλες τις ενστάσεις των Τραπεζών (κανένας δόλος, μόνιμη αδυναμία πληρωμών), δέχτηκε την μόνιμη αδυναμία πληρωμών της δανειολήπτριας και κυρίως προστάτεψε από κάθε καταδιωκτικό μέτρο την κύρια κατοικία της οφειλέτιδας.

Εν κατακλείδι θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 170€/μήνα για 240 μήνες, με τους πρώτους 36 μήνες η δόση να ορίζεται ως μηδενική. Μετά και την πώληση της γκαρσονιέρας, εντός 3 ετών, η αιτούσα πλέον θα μπορεί να συνεχίσει την ζωή της απαλλαγμένη από ένα τεράστιο βάρος (200.000€ περίπου) και με την σύνταξη την οποία παίρνει σε μηνιαία βάση, να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Η ελεύθερη πώληση του μη χρησιμοποιούμενου και εγκαταλελειμμένου ακινήτου εντός 3 ετών, η διάσωση ενός διαμερίσματος 140 τ.μ από ρευστοποίηση και η οριστική απαλλαγή από τις υπόλοιπες οφειλές, μόνο χαμόγελα χαράς και ελπίδας μπορεί να της χαρίσει, αναφέρει η Κωνσταντάκη Πηνελόπη.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα